пятница, 16 сентября 2022 г.

Контейнерні каравани стають регулярними: за півроку перевезено 3,3 тис TEU


УДП вперше почало контейнерні перевезення майже пів-року тому. Спочатку це був експеримент, виключно ініціатива нової команди. У компанії бачили, що внаслідок блокади морських портів Одеси, контейнерні перевезення поставлені на стоп. Водночас попит має залишатись.

Питання полягало лише в тому – чи зможемо на Дунаї створити працюючий логістичний ланцюжок, наскільки виправданою буде економіка проекту, чи зможемо знайти баланс між вантажними потоками з країни і в країну?

Але це було зроблено! Контейнерні перевезення запрацювали!

Наприкінці травня вдалося вийти на новий рівень логістики та сформувати перший контейнерний караван у складі самохідного судна «Капітан Ширков» і п’яти барж.

З того часу контейнерні перевезення флотом УДП стали регулярними. Сформувався пул фрахтувальників, стабільно забезпечується необхідний обсяг як експортних, так і імпортних вантажів. Починаючи з серпня вирішили повністю перейти на роботу у режимі контейнерних караванів. Ідея виправдала себе на сто відсотків.

За півроку перевезено контейнерів в об’ємі 3298 TEU. Під контейнерний напрям задіяно 12 суден (відкритих барж та суховантажних суден-штовхачів).

Серед експортних вантажів: метали, соняшниковий шрот та масло, алкогольні вироби, молоко, деревообробна продукція, горох, зерно насипом.

Серед імпортних вантажів: електроніка, труби, запчастини до агарної техніки, автомобільні покришки, рис та інші продукти харчування. Лише в рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН флотом УДП перевезено приблизно 600 TEU контейнерів з гуманітарними вантажами.

Одночасно є питання, які ще доводиться вирішувати. По-перше, це перевантаженість контейнерної перевалки в українських портах, де першочергово оброблюються морські судна, та обмеженість можливостей для накопичення контейнерів. По-друге, це тривалий час оформлення транзитної декларації в Галаці і затримки обробки барж на контейнерному терміналі DP World у Констанці, де навантажувально-розвантажувальні операції часто виконуються без відповідного планування.

Тим не менш, незважаючи на тимчасові складнощі, напрям контейнерних перевезень на Дунаї буде продовжувати розвиватись. Покладаємо на нього великі надії.



Читайте также