среда, 23 декабря 2020 г.

Світла пам'ять В'ячеславу Михайловичу Клементьєву



На 92-му році пішов з життя почесний працівник морського флоту СРСР, Почесний працівник УДП, володар ордена Трудового Червоного Прапора, медалей «Ветеран праці» та «За трудову відзнаку», в минулому начальник служби пасажирського флоту пароплавства В'ячеслав Михайлович КЛЕМЕНТЬЄВ

Свій трудовий шлях В.М. Клементьєв починав у 1946 році, прибувши за розподілом в Ізмаїл після закінчення Ялтинської морехідної школи. Після оформлення був направлений на одну з барж з інтернаціональним екіпажем. Уже в 1947 році, як один з кращих матросів, В.М. Клементьєв був висунутий на курси судноводіїв та судномехаників і менше ніж через рік отримав призначення на теплохід «Баку». 

У 1949-му В'ячеслава Михайловича перевели на потужний дизельний буксир «Саратов» другим помічником капітана. Для нього робота на цьому теплоході стала доброю школою судноводіння. Він виріс до старшого помічника, а через кілька років очолив однотипний теплохід «Измаил», ставши капітаном в 25-річному віці. Протягом дев'яти років В.М. Клементьєв очолював екіпаж колісного буксира «Азов», пізніше був капітаном теплоходів «Ялта» і «Корнойбург». У ці ж роки він заочно закінчив судноводійне відділення Київського річкового технікуму, а пізніше вступив на юридичне відділення Одеського державного університету. 

Організаторський талант В'ячеслава Михайловича знайшов застосування при призначенні його начальником агентства СДП в порту Лом (Болгарія). У 1974 році він повернувся в Ізмаїл і був призначений капітаном пасажирського теплохода «Волга». Володимир Михайлович став ініціатором багатьох починань на судні, спрямованих на поліпшення обслуговування пасажирів. 

У 1979 році В.М. Клементьєв був призначений начальником агентства СДП в Регенсбурзі (Німеччина). Особисті ділові контакти з владою, фірмами ФРН, знання обстановки дозволило йому активізувати партнерські відносини СДП з пароплавством Баварський Ллойд. 

Після повернення із закордонного відрядження в 1984 році В'ячеслав Михайлович очолив службу пасажирського флоту пароплавства. Він вніс чималий особистий внесок у поліпшення обслуговування пасажирів, як іноземних, так і вітчизняних: з його ініціативи були організовані судові буфети на пасажирських судах каботажних ліній, розроблений «стандарт якості обслуговування пасажирів на СПК каботажного плавання». Завдяки гарним діловим контактам з іноземними фрахтівниками, він піднімав престиж дунайських круїзів, сприяв збільшенню кількості іноземних туристів на круїзних судах пароплавства. 

У службі пасажирського флоту В.М. Клементьєв пропрацював до 1990 року, коли був переведений на посаду генерального директора СП «Інтерсервіс». 

В'ячеслав Михайлович залишив по собі добру пам'ять в пароплавстві. Чуйність, увага, турбота про людей були відмінною рисою його людських якостей. Він був людиною чудової душі, інтелігентним, прекрасним наставником молоді, ніколи не підвищував голос, вмів грамотно та спокійно донести думку до слухачів. Як професіонал, він був обізнаним, авторитетним фахівцем з великим досвідом, який вміє створити робочий настрій і домагатися виконання поставлених завдань. Його поважали на флоті та в берегових службах як авторитетного фахівця з діловою жилкою. 

Керівництво, колектив відділу експлуатації пасажирського флоту, служба безпеки судноплавства глибоко сумують з приводу смерті В'ячеслава Михайловича Клементьєва та висловлюють щирі співчуття його рідним і близьким.

Читайте также