пятница, 15 декабря 2023 г.

Дунайська Комісія вирішила позбавити росію права членства

15 грудня під головуванням представника України в Дунайській Комісі Любові Непоп відбулась 100-та ювілейна сесія Дунайської Комісії.

Було ухвалено важливі постанови:
1. Щодо обстрілів придунайської території з боку рф у порушення принципів Конвенції про режим судноплавства на Дунаї (Белградської Конвенції). Констатовано, що такі дії рф не сумісні з її подальшим членством в ДК і тому росію закликано вийти до 29 лютого 2024 самостійно або ж в протилежному випадку придунайські держави більше не будуть себе вважати пов’язаними зобов’язаннями за Белградською Конвенцією по відношенню до росії.

2. Щодо застосування фінансових заходів по відношенню до рф, в якій визначено, що на рф буде накладено пеню за неоплачені внески в організацію.

Варто нагадати, що одразу після початку повномасштабної російської агресії, при першій нагоді 17 березня 2022 р. під час скликаної мною як Головою ДК позачергової сесії були прийняті рішення про відхилення повноважень представника росії в ДК та усіх його заступників, відсторонення російської делегації від участі у всіх засіданнях та звільнення громадян росії з дипломатичної та адміністративно-технічних посад у Секретаріаті ДК.

Як Представник України в Дунайській Комісії Любов Непоп зазначила, що ці рішення - результат наполегливої кропіткої і тривалої роботи цілої плеяди фахівців Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Адміністрації морських портів України, Державної служби морського та внутрішнього водного транспорту та судноплавства, Українського Дунайського Пароплавства, Регістру судноплавства України, Держгідрографії та багатьох інших.

Це також результат роботи наших партнерів у Дунайській Комісії і їхньої підтримки. Тому це не лише про ізоляцію росії за її підступну агресивну війну проти України, а і про підтримку нашої держави іншими країнами-членами Дунайської Комісії.




Читайте также