пятница, 12 августа 2022 г.

УДП продовжить працювати на ділянці Дунаю у Сербії

Нещодавно УДП отримала першу юридичну перемогу у Сербії.
За апеляційною скаргою компанії знятий незаконний арешт з більш ніж двох десятків суден пароплавства.

Ініціатором позову і арешту (як міри з забезпечення позову) виступила місцева компанія NIS GAZPROM NEFT, яка раніше займалась бункеруванням флоту УДП. Ще до початку російської агресії у пароплавства виникла заборгованість перед постачальником. Але NIS GAZPROM NEFT розглядала цю заборгованість як поточну та не мала жодних претензій щодо її погашення.
Після російського вторгнення компанія звернулася до пароплавства з вимогою погасити заборгованість.

УДП повідомила постачальника, що кошти не можуть бути сплачені в зв'язку з агресією росії та обмежувальними заходами нашого уряду. Адже мажоритарним власником сербської компанії є АО “ГАЗПРОМ НЕФТЬ”та АО “ГАЗПРОМ”, які в свою чергу контролюються країною-агресором.

Кабмін та Нацбанк забороняють проводити будь-які розрахунки з юридичними та фізичними особами, пов’язаними з рф. Верховною Радою ухвалені відповідні зміни у Кримінальний кодекс.
Наприкінці червня одне з суден УДП було затримано у сербському Велико-Градіште. З’ясувалось, NIS GAZPROM NEFT вдалось отримати досудове рішення про накладання арешту на флот УДП. наша компанія не була про це повідомлена у встановлений сербським законодавством спосіб.
Таким чином, підприємство тимчасово втратило можливість працювати не лише на сербській ділянці, але і вище по Дунаю.

Завдячуючи злагодженим діям юристів пароплавства, Міністерства інфраструктури, МЗС, посольства України у Сербії, арешт флоту був знятий. Компанія знову може працювати на всьому протязі Дунаю.

На жаль, в портах Сербії ще залишаються затриманими ще два наших судна, розгляд апеляційної скарги по яким триває. Ми вирішуємо це питання. Готуємось до судового розгляду і готуємо зустрічні позови до опонентів на величезні суми.

УДП наполягатиме на тому, що NIS GAZPROM NEFT повинна компенсувати завдані УДП збитки, пов’язані з простоєм флоту.

Одночасно УДП ініціювало розслідування умов закупівлі палива у NIS GAZPROM NEFT за минулого керівництва УДП. Є всі ознаки того, що поставка відбувалась за завищеними цінами. У компанії сподіваються, що правоохоронці оперативно розслідують цю справу і винуватці будуть притягнуті до відповідальності.

Немає сумнівів, що ініційована росіянами атака на УДП - це частина економічної агресії. Ворог намагався заблокувати нашу роботу, щоб зірвати експортні поставки української агропродукції. Вони просто не очікували, що пароплавство зможе дуже швидко провести передислокацію флоту на Нижній Дунай.

Блокувати флот допомагають колаборанти в Україні – вони розповсюджують фейки та свідомо дискредитують українську сторону, послаблюючи позицію УДП в судах. За попередньою інформацією, з росіянами співпрацює один з екс-керівників УДП. Але, звісно, остаточні висновки за силовими структурами та судом.

Читайте также