среда, 29 июня 2022 г.

29 червня - День Дунаю


Щороку 29 червня відзначається міжнародний День Дунаю.

Нас об’єднує прагнення зберегти одну з найбільших річок Європи та її притоки. Адже українські Тиса, Прут, Сірет та нижній Дунай є частиною річкового басейну Дунаю.

Басейн Дунаю має площу 817 000 км2. Протяжність річки становить 2860 тис. км. Серед найдовших рік Європи Дунай посідає друге місце. Він протікає через 10 країн: Україну, Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Румунію, Болгарію та Молдову. Найбільша притока Дунаю в Україні — це Тиса. Її загальна довжина становить 966 кілометрів, із них в Україні – 201 км.

Дельту Дунаю занесено Світовим фондом природи до списку 200 найцінніших екорегіонів світу, які перебувають під загрозою знищення. Україні належить 18% дельти, яку ще називають екологічним серцем Європи. Її найкраще збережена приморська смуга складає заповідну зону Дунайського біосферного заповідника України.

Для нашої країни Дунай – це ще й частина шляху до європейської інтеграції, до забезпечення розвитку економіки та річкових перевезень. А в умовах війни з росією, Дунай став важливим транспортним маршрутом для експорту українських товарів та має великий потенціал у цьому напрямку.



Читайте также