пятница, 27 мая 2022 г.

Проблему заторів у Суліні вже обговорює найвище керівництво Румунії



Румунія шукає способів зменшити затор біля морського каналу Суліна. Зокрема, розглядається можливість перевалки на рейді, пише USM.

Румунія до війни в Україні не стикалася з великим напливом кораблів. Тому зараз, коли судноплавство у румунських водах активізувалося, біля каналу Суліна утворився затор майже з сотні суден. Румунська сторона не справляється з оперативним проведенням суден каналом, і чекати доводиться не менше 10 днів.

«Останні чотири тижні ситуація розвивається від поганого на гірше. Українська сторона озвучила низку пропозицій, зокрема, як прискорити проведення суден. Проте адміністрація каналу дуже консервативна, і зараз не прийняла жодних пропозицій», — зазначив український експерт Андрій Соколов у Facebook.

Ситуація зрушила з мертвої точки після висвітлення проблеми в українських ЗМІ. У четвер, 26 травня, голови військово-морської та портової влади Румунії, Молдови та України зустрілися в Галаці, у штаб-квартирі «Administratia Fluviale a Dunarii de Jos» (Адміністрація Нижнього Дунаю, AFDJ), у спробі знайти рішення для розвантаження заторів біля морського каналу Суліна.

На зустрічі були присутні Космін Думітраш, генеральний директор Військово-морського управління Румунії; директор Військово-морського агентства Республіки Молдова Ігор Захарія та Олександр Голодницький, керівник ДП «Адміністрація морських портів України».

Як повідомляє Viata, зустріч відбулася плідно. Влада країн та Адміністрація прийняли рішення про спільну координацію операцій, прямий діалог між учасниками, щоб вирішити ситуацію. Три органи влади вирішуватимуть, які суди заходять до причалів та в якому порядку.

Також стало відомо, що румунська сторона ухвалила деякі пропозиції України. Зокрема, порти розглянуть питання рейдової перевалки.

Читайте также