воскресенье, 9 мая 2021 г.

Вітаємо з ювілеєм Сергія Басова!



Перший начальник обчислювального центру пароплавства С.М. Басов.

9 травня 80-річний ювілей відзначає ветеран пароплавства, відомий багатьом фахівець - колишній начальник відділу АСУ Сергій Миколайович Басов.

До свого приїзду в Ізмаїл Сергій Миколайович уже придбав багатий професійний досвід. Після закінчення Новосибірського електротехнічного інституту працював на Далекому Сході в обчислювальних центрах Штабу Червонопрапорного Тихоокеанського флоту , на НДС «Академик Королев», Управління «Дальрыба», Приморського ЦКБ, виріс до начальника обчислювального центру.

На посаді керівника він і прийшов у РДП в 1972 році в щойно створений обчислювальний центр пароплавства (пізніше перейменований в відділ АСУ).

Грамотний та енергійний фахівець, Сергій Миколайович почав роботу з організації діяльності ОЦ, забезпечення розробки завдань АСУ, закупівлі найсучасніших технічних засобів, їх освоєння та забезпечення нормальної роботи.

До нового сучасного ОЦ прибували кращі молоді фахівці, відмінники, випускники морських навчальних закладів і спеціалізованих вузів. Штат обчислювального центру з часом склав більше 170 людей.

Обчислювальні машини постійно оновлювалися. «Проминь», «Наири» замінялися на нові сучасні ЕОМ «Минск-22», «Минск 32», «ЕС-1032», «ЕС-1033», «ЕС-1045», «ЕС-1046».

Автоматизовані були багато ділянок пароплавства. Перша програма, яка замінила рутинну роботу фахівців пароплавства була «Дислокація морського флоту» зі щоденною передачею даних до Міністерства морського флоту. Впроваджувалися і розроблялися своїми силами завдання виробничо-фінансових показників роботи суден, використання палива, квартальних планів, обрахування замовленої документації, розрахунки для бухгалтерії, бази даних і багато іншого.

Не раз С.М. Басов виїжджав у закордонні відрядження, пов'язані зі створенням автоматизованої системи координації роботи під час перевезення вантажів, освоєння супутникової системи «Інмарсат-С». Першим у відділі пройшов курси в Англії по користуванню персональними комп'ютерами і навчав фахівців пароплавства. У його послужному списку чимало подяк за участь у розвитку та впровадженні засобів нової техніки, раціоналізаторство.

Як керівник, Сергій Миколайович був вимогливим до питань дисципліни, але разом з тим добре знав усіх співробітників та їх робочі якості, міг вислухати, надати підтримку.

У 2001 році С.Н. Басов вийшов на пенсію. Але і зараз нинішні й колишні співробітники АСУ, які сьогодні працюють в інших службах і відділах пароплавства, говорять про нього з повагою і вдячністю.

Колеги, друзі вітають Сергія Миколайовича з ювілеєм і бажають міцного здоров'я, благополуччя, бадьорості, сімейного затишку та підтримки близьких!

Читайте также