суббота, 19 декабря 2020 г.

ДУХОВНА СВЯТИНЯ МОРЯКІВ




19 грудня виповнюється 15 років з дня урочистого відкриття каплиці Святого Миколая, розташованої на набережній Ізмаїльського морвокзалу. Ця каплиця стала спадкоємицею першої, спорудженої в пам'ять про російсько-турецьку війну 1828 - 1829 рр. та розташовувалася на території нинішнього Ізмаїльського порту, біля колишньої митниці. 

Каплиця завжди була відкрита для відвідувачів. Сюди приходили моряки і рибалки, чиїм покровителем є Святий Миколай. 

Коли в порту в 1945 році виникла необхідність будівництва залізничної колії, каплицю знесли. І відродилася вона тільки в 2005 році, але трохи в іншому місці. 

Відомості про стару каплицю фахівці Ізмаїльського порту знайшли при зборі матеріалів для створення музею підприємства. Керівництво та колектив порту прийняли рішення відновити пам'ятник, який об'єднує в собі духовне, історичне і культурне надбання Ізмаїла. Для будівельників було важливо якомога точніше відтворити вигляд і внутрішнє оздоблення святині, що стало можливим завдяки архівним копіям фотографій, плану каплиці та її опису. 

Фахівці РБУ порту виконали загальнобудівельні роботи та заклали фундамент, фірма «Еліта» звела каркас каплиці, пізніше були встановлені освячені намет і купол, облаштовані покрівля та дзвіниця. Завершальним штрихом стали внутрішні оздоблювальні роботи та благоустрій території. 

Основну частину витрат з будівництва каплиці взяв на себе Ізмаїльський порт: весь колектив пожертвував свій одноденний заробіток. Пожертви також надходили від організацій, фірм і приватних осіб. Свою частку внесли й працівники ПрАТ «УДП»: добру справу підтримали багато фахівців флоту та берега. 

Урочисте відкриття каплиці відбулося 19 грудня - в день Святого Миколая Чудотворця. На церемонію відкриття прийшли портовики, моряки і члени їх сімей, городяни. Символічну червону стрічку біля входу в храм перерізали настоятель Свято-Покровського собору отець Георгій і головний інженер порту А.І. Кошко. Після офіційного відкриття відбулася перша церковна служба. 

Відродження каплиці стало важливою подією для всіх жителів міста, але в першу чергу для моряків і їх рідних, які можуть прийти сюди для напуття перед рейсом.

Читайте также