воскресенье, 19 марта 2023 г.

Звернення ППО УДП щодо бронювання військовозобов'язаних працівників пароплавства


Первинна профспілкова організація ПрАТ "УДП" звернулася з відкритим листом до Віце-прем’єр-міністра з відновлення України — Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова щодо визнання УДП підприємством критичної інфраструктури та бронювання військовозобов'язаних працівників пароплавства на період мобілізації.
Від самого початку російськоі агресії Дунайське пароплавство та ПРМТУ надають величезну допомогу Збройним силам України, підкреслює голова первинної профспілки УДП Анатолій Ніколаєв у зверненні. Велика кількість працівників пароплавства добровільно вступила до лав ЗСУ, десятки співробітників мобілізовані. 
Проте, на даний час дефіцит провідних спеціалістів ставить під загрозу реалізацію важливих контрактів, програму з ремонту та будівництва флоту і навіть подальший розвиток пароплавства. Адже більшість судноремонтників та судноводіїв підприємства - це чоловіки.
Ситуація з плавскладом дійсно є критичною в пароплавстві. І зменшення чисельності екіпажів змусить УДП відправити частину флоту у відстій. Аналогічна ситуація з судноремонтними підрозділами. Під загрозою також подальше співробітництво з International Finance Corporation щодо залучення інвестицій.
Ризик зупинки флоту пароплавства - це не лише втрата надходжень до бюджету, які разом з дивідендами складають майже півмільярда гривень щорічно. Це втрата можливостей впливу держави на дунайський ринок перевезень. Це втрата можливостей виконання завдань із захисту Дунайського регіону. Саме УДП навесні 2022 року розпочало експорт агропродукції, коли приватні перевізники вичікували та зважували ризики.
ПрАТ "УДП" вже передало у Міністерство список військовозобов'язаних, які пропонуються для бронювання на період мобілізації - для передачі на погодження Генштаба ЗСУ з подальшим направленням до Міністерства економіки, але й досі не отримало відповіді. 
Адже УДП відповідає як мінімум трьом критеріям для визначення його критично важливим. 
- за 2022 рік від ПрАТ "УДП" сплачено 209.3 млн грн податків до місцевого та державного бюджетів, що еквівалентно 6.2 млн євро;
- в ПрАТ "УДП" відсутня заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
- розмір середньої заробітної плати в ПрАТ "УДП" за останній квартал 2022 року не менше середньої зарплати в регіоні.
ППО УДП закликає Олександра Кубракова узяти ситуацію під особистий контроль та прискорити прийняття рішення про відповідність ПрАТ "УДП" критеріям для визначення його критично важливим та забезпечити подальше невідкладне бронювання військовозобов'язаних працівників пароплавства.





Читайте также