пятница, 29 июля 2022 г.

УДП продовжує ритмічну роботу навіть за умови рекордного мілководдя

З липня по всій Європі встановилася аномальна спека, температура б'є рекорди, вирують масштабні лісові пожежі. У сусідній Румунії вже згоріло близько 150 тис. гектарів лісу! Аномальна посуха на Закарпатті. Такий тривалий вплив спеки та відсутність опадів катастрофічно позначаються і на водних ресурсах, викликаючи пересихання річок.

Зазвичай пік мілководдя на Дунаї припадає на вересень-жовтень. Однак цього року рівень води вже критично знизився через відсутність опадів у басейні Дунаю та його основних притоках (Сави, Драви, Тиси та Морави).

З 25 липня у зв’язку з різким падінням рівнів навігацію закрито на середній та нижній ділянках Дунаю. Саме тут зосереджено основну масу флоту УДП. Як свідчать позначки водопосту в Чорнаводі, порівняно з липнем минулого року вода впала на декілька метрів.
Караванам УДП зараз доводиться працювати в екстремальних умовах. Надскладна навігаційна ситуація призвела до вимушеного зниження завантаження флоту, що негативно позначається на обсягах вантажоперевезення.
Якщо минулого тижня судна вантажилися на осадку 2,10 метра, то відсьогодні у напрямі на Констанцу судна вантажаться всього на 1,80 метра.
Порівняно з роботою у звичайних умовах, завантаження суден зменшилось на третину - у середньому з 1600-1500 тонн до 1000 тонн.
Як буде розвиватись ситуація далі, навіть складно прогнозувати. В будь-якому разі УДП не може дозволити зупинити рух флоту та буде працювати з мінімально можливою осадкою. Поки порти Великої Одеси закриті, дунайський регіон залишається єдиними воротами для транспортування зернових до Європи.
Велика подяка екіпажам суден, капітанам за їхню працю. У складній обстановці з критичним мілководдям вони виявляють високу майстерність і відповідальність, взаємовиручку, щоб виконати рейсове завдання.
Сподіваємося на великі дощі та відновлення повноцінної роботи флоту.

Читайте также