четверг, 28 апреля 2022 г.

28 квітня - День охорони праці

Шановні колеги!

Щорічно 28 квітня в Україні відзначають День охорони праці, який збігається зі Всесвітнім днем охорони праці.

З цієї нагоди та з метою підтримки ініціативи Міжнародної організації праці, в ПрАТ «УДП» з 27 квітня по 04 травня проводиться Тиждень охорони праці під девізом «Формуємо разом позитивну культуру безпеки та здоров’я».

У МОП підкреслили, що наявність надійної системи охорони праці, що включає конструктивну участь урядів, роботодавців, працівників, суб’єктів охорони здоров’я та всіх відповідних сторін на національному рівні та рівні підприємств, має вирішальне значення для захисту умов праці та забезпечення безпеки і здоров’я працівників.

На робочому місці сильна культура охорони праці — це культура, в якій право на безпечні та здорові умови праці цінуються та заохочуються як керівництвом, так і працівниками. Позитивна культура охорони праці будується на залученості, яка проявляється в постійній участі всіх сторін у підвищенні безпеки та гігієни праці. На робочому місці з сильною культурою охорони праці працівники почуваються комфортно, повідомляють про можливі ризики або небезпеки в галузі охорони праці на робочому місці, а керівництво активно співпрацює з працівниками для пошуку відповідних, ефективних та стабільних рішень. Це вимагає відкритого спілкування та діалогу, побудованого на довірі та взаємній повазі. Як наголосили у МОП, оскільки ми продовжуємо жити в умовах глобальної кризи в галузі охорони здоров’я і наражатися на постійні ризики у сфері охорони праці, потрібно продовжувати рухатися до створення сильної культури безпеки та здоров’я на всіх рівнях.

Не зважаючи на умови воєнного стану, роботодавцям і працівникам варто використати цей день для підвищення обізнаності щодо впровадження безпечної практики на робочих місцях. Приділити увагу середньо- і довгостроковій перспективі, включно з відновленням і забезпеченням готовності в подальшому інтегрувати відповідні заходи в системи та політику управління безпеки і здоров’я на роботі на рівні підприємств. Адже значущість результатів будь-якої діяльності не може бути вищою за здоров’я та життя працівника!

Нехай підприємства, на яких ви працюєте, завжди дотримуються нормативів з охорони праці, гігієни та працюють без травм та захворювань 365 днів на рік.

Ольга КОЛОМІЄЦЬ,
Провідний інженер ВОПтаЕБ.

Читайте также