среда, 20 июля 2022 г.

В УДП буде запроваджена централізована система закупівлі, зберігання та видачі постачання на судна

Дефіцит постачання - одна з хронічних хвороб УДП в останні роки. Причина - постійне недофінансування, корупція та організаційний безлад. Якщо в Ізмаїлі на відході служба портнагляду могла закрити очі на проблему, в іноземному порту наше судно часто затримували і штрафувати. Наприклад, через закінчення терміну придатності рятувальних засобів.

Чому так ставалося? Робота службою постачання проводилася формально, на складах зібралися малопридатні для забезпечення флоту залишки. Контроль за товарно-матеріальними цінностями був відсутній, вони видавалися зі складів не за заявкою, оформленою відповідним чином, а за принципом, «хто раніше прийшов, той і забрав».

Все зводилося до виконання разових аварійних заявок капітанів за принципом термінового "латання дірок". У такій ситуації фінансові служби не могли запланувати певні кошти для планомірної закупівлі матеріалів та сформувати їх адекватну вартість.

Щоб припинити цю ганебну практику і забезпечити флот УДП перед виходом у рейс усім необхідним, була створена спеціальна робоча група.

Що вже вдалося зробити:

- розроблені чек-листи за всіма необхідними позиціями постачання, які судна проходять перед виходом у рейс;

- сформований план заходів щодо інвентаризації відсутніх позицій на всіх суднах;

- проведена інвентаризація на складах, упорядкований складський облік, заведені складські картки;

- налагоджена робоча комунікація між екіпажами та постачальниками, чого раніше не було;

- розпочатий аналіз неліквідів, що накопичилися, і складських залишків.

Дякуємо нашим капітанам, які допомогли у відновленні раніше переданих заявок, а також у інвентаризації запасів на суднах.

На даний момент процедура постачання флоту відновлена і ситуація поступово вирівнюється. Критичні потреби першої необхідності, пов'язані з безпекою руху, охороною праці вже закриті.

Наступний етап - нова модель централізованої закупівлі, зберігання та видачі всього постачання на судна. Буде створено Єдине вікно сервісу та обслуговування, налагоджено централізований механізм обліку та списання постачання флоту. З'явиться змога заощаджувати завдяки знижкам на обсязі закупівель та уникати недобросовісних постачальників.

Створення ефективної системи постачання флоту – це ще один крок до відродження УДП та створення сучасної конкурентноздатної компанії.

Читайте также