вторник, 12 июля 2022 г.

Теплохід «Капитан Кюселинг» повертається до роботи!

Одна з найгостріших проблем УДП - моральний та фізичний знос флоту компанії, який перевищує 90%. Основна частина буксирів пароплавства мають середній вік понад 50 років. Самохідний флот майже дві третини часу перебував поза експлуатацією – в ремонті або відстої через непридатний технічний стан.

Останні роки на ремонт флоту щорічно в середньому витрачалось приблизно 60 млн. грн., тобто менше 2 млн. євро. Це абсолютно недостатньо. Не вирішувалась не лише проблема відновлення флоту, внаслідок хронічного недофінансування поступово деградувала ремонтна база УДП. Ми втрачали фахівців, і це не дивно при середній зарплаті робітників заводу менше 10 тис. грн.

"Наша команда вирішила все змінити: інвестиції у відновлення флоту тепер один з пріоритетів. Флот має надовго отримати запас міцності", - говорить в.о. Генерального директора УДП Дмитро Москаленко.

"В перспективі планується залучити потужного інвестора світового рівня з великим досвідом та спільно модернізувати наші ремонті виробництва – фактично створити сучасний судобудівний завод. Але, розуміємо, що це можливо лише після завершення війни.

Поки що під програму модернізації мобілізуємо власні фінансові ресурси. З березня ми відновили та оформили документи на велику кількість флоту, яка вже виконує стратегічну задачу – експорту української аграрної продукції.

За травень-червень на проведення ремонтів витрачено майже як за увесь минулий рік! На нашій виробничій базі у червні виконано водолазний огляд суднопідйомних шляхів для визначення їх стану та подальшої модернізації. Нещодавно завершено ремонт баштового крана «Пейнер», розпочатий ще минулого року, залучення якого значно збільшить виробничі можливості підприємства. У планах також модернізація заводського сліпу.

І, звісно, знаковим є завершення ремонту теплохода «Капитан Кюселинг». Навіть команда судна не вірила, що це можливо!

Трохи історії. Ця самохідка із серії «Капитан Антипов» була побудована 1981 року на Корнойбурзькій судноверфі (Австрія) і названа на честь капітана річкових суден пароплавства Володимира Георгійовича Кюселінга. До 2010 року судно працювало без перерв, а потім було поставлено у холодний відстій, де перебувало 5 років. «Капитан Кюселинг» повернувся у експлуатацію у 2016 році та до грудня 2021-го судно працювало без простоїв. За шестирічний період роботи теплохід лише у 2019 році пройшов ремонт на продовження документів Регістру судноплавства України. Тоді було виконано моточистку двох допоміжних двигунів, головні двигуни на той момент ще перебували в робочому стані.

До повернення «Капитана Кюселинга» з рейсу в грудні минулого року механізми судна вже були на межі, виробивши потрійний моторесурс, але головне – були повністю зношені гвинторульовий комплекс та ліве кермо, оскільки судно часто працювало в умовах сильного мілководдя.

Багато членів екіпажу працюють на самохідці не один рік. Капітан Володимир Вігуль прийшов на судно у 2016 році старшим помічником капітана, механік Іван Арнаут та перший помічник механіка Анатолій Сербінов брали участь ще у попередніх відновлювальних роботах.

Перед черговим капітальним ремонтом екіпаж, насамперед механіки, кілька років намагалися підготувати запас необхідних запчастин! Адже багато комплектуючих вже не випускаються.

До середини травня головний двигун судна було зібрано на ремонтній базі. 16 травня «Капитан Кюселинг» був відправлений на заводський ремонт і вже 18-го судно підняли на сліп.

За час ремонту повністю виконані корпусні роботи — зачищено, проґрунтовано та фарбовано корпус судна, очищено та пофарбовано трюм. Відновлений на 100% гвинторульовий комплекс.

Після завершення ремонту ГРК судно пройшло ходові випробування та огляд Регістру судноплавства України на продовження документів на право роботи на 5 років.

Після ремонту на заводі теплохід повернувся до Ізмаїла на завершальні роботи, де було проведено ревізію питної цистерни та промивання гідравліки підйому щогли радара. Наразі ремонтні роботи на «Кюселінгу» завершені, судно повертається на лінію.

До теми розвитку судноремонтної бази УДП обов’язково буду повертатись у наступних постах. У найближчих планах:

- перегляд бізнес-процесів заводу;

- залучення професійних підрядників та фахівців з інших підприємств, які наразі зупинені;

- посилення контролю за закупками;

- розвиток власної служби суперінтендантів УДП;

- запровадження системи відео-нагляду.

Але детально про це поговоримо згодом…"






Читайте также