четверг, 19 мая 2022 г.

Росія виставила ультиматум для розблокування українських портів. В ООН назвали це оголошенням війни

Питання розблокування російськими окупаційними військами доступу до українських портів слід розглядати з огляду на можливість зняття санкцій із російського експорту. Про це заявив заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко, передає «Интерфакс».

"Санкції, які введені проти Росії з боку США та ЄС, які заважають нормальній вільній торгівлі, в тому числі і продовольчими товарами, включаючи пшеницю, добрива та інші речі. Тому це питання потрібно розглядати досить комплексно і всебічно: якщо наші партнери хочуть домогтися вирішення, то потрібно, в тому числі вирішувати проблеми, пов’язані зі скасуванням тих санкційних обмежень, які були накладені на російський експорт", — сказав Руденко.

Реагуючи на цю заяву, директор Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP) Девід Бізлі заявив, що відмова розблокувати українські порти стане «оголошенням війни» глобальній продовольчій безпеці. Він попередив, що без українського зерна, яке неможливо вивезти в необхідній кількості сухопутними маршрутами, світові загрожує голод, дестабілізація та вимушена масова міграція.

"Життєво важливо, щоб ми змогли відкрити ці порти, тому що це стосується не лише України. Мова йде про найбідніших з бідних у всьому світі, які перебувають на межі голодної смерті у той час, як ми зараз розмовляємо", — написав Бізлі у Twitter.

Директор WFP не вперше застосовує таку сильну лексику, говорячи про необхідність деблокади українських портів. 12 травня він звернувся до Путіна, заявивши, що той «мусить розблокувати Одесу і Миколаїв, якщо у нього є серце».

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО), станом на початок травня в Україні застрягли близько 25 млн тонн зерна, яке неможливо вивезти через блокування Росією морських портів та проблеми з інфраструктурою. ООН попередила, що закриття українських портів у Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду, масової міграції та політичної нестабільності у світі.

"Порти України"

Читайте также