вторник, 10 мая 2022 г.

Україна втрачає $170 млн щодня через блокаду портів — Шмигаль

Україна втрачає $170 млн щодня через блокаду морських портів унаслідок російського військового вторгнення, а експортні можливості нашої країни впали більш ніж на половину. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Як повідомив «Урядовий портал», у понеділок, 9 травня, Шмигаль і Президент Європейської Ради Шарль Мішель під час спільної робочої поїздки ознайомилися з поточною ситуацією діяльності порту Одеси. Очільник українського уряду, зокрема, наголосив, що у світі вже зараз відчувають наслідки розв’язаної Росією війни для глобальної продовольчої безпеки, адже з 24 лютого судноплавство в Чорному морі зупинено.


"Деякі судна були вимушені зайти в порти із зовнішніх рейдів через обстріли, пошкодження, загибель членів екіпажу. Зараз у морських портах України заблоковано майже 70 суден, у тому числі 10 — в Одеському порту. Переважна кількість суден — балкери та судна для перевезення генеральних вантажів. Заблоковано аграрну продукцію, яку Україна планувала постачати до країн Африки, Азії та Європи", — сказав Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра, частину запасів вдалося вивезти автотранспортом і залізницею, інші ж — стоять під обстрілами або захоплені російськими військовими.


"Блокування Росією морських портів України уже призвело до різкого зростання цін на пшеницю, кукурудзу та соняшникову олію на світових ринках. І попри наміри агресора створити у світі продовольчу кризу, ми разом маємо зробити все, щоб не допустити голоду в окремих країнах", — наголосив Шмигаль.

Очільник уряду зазначив, що сьогодні кремль намагається дезінформувати світове суспільство, аби зняти із себе санкції. За його словами, провина у продовольчій кризі лежить лише на Росії.

Президент Європейської Ради Шарль Мішель наголосив, що Одеса відіграє ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки країн усього світу.

Саме зараз в Одесі заблоковано мільйони тонн харчових товарів. А це потенційно означає драматичну ситуацію для багатьох країн світу. Особливо це стосується країн, що розвиваються. І всю відповідальність за цю ситуацію несе Росія”, — сказав Мішель.

Президент Європейської Ради запевнив, що ЄС зробить усе можливе зі свого боку, щоб розв’язати проблему продовольчої катастрофи у світі.



Читайте также