пятница, 8 апреля 2022 г.

Захоплене агресором рятувальне судно «Cапфір» повернулося під контроль України

Сьогодні пошуково-рятувальне судно «Cапфір» нарешті було повернуто Україні та буксирується на рейд румунського порту Суліна. Це результат спільних зусиль вищого керівництва нашої країни, Міністерства інфраструктури, КП «МПРС» та Міжнародної Морської Організації (IMO). Усі 19 членів екіпажу рятувального судна були звільнені з російського полону раніше, 25 березня, у рамках першого обміну полоненими. Буксирування судна з місця передачі здійснює буксир «Авант» під прапором України.

Рятувальне судно «Сапфір» є єдиним українським цивільним спеціалізованим судном, яке знаходиться в постійній пошуково-рятувальній готовності та здатне виконувати відповідні задачі у відкритому морі. Йдеться не лише про пошук та порятунок людей, а й про аварійне буксирування та пожежогасіння.

Зокрема, 13 жовтня 2021 року рятувальний буксир «Сапфір» за підтримки спеціалізованого флоту Морської пошуково-рятувальної служби, за надзвичайно складних погодних умов, надав допомогу судну ВМС ЗС України «Балта». За це екіпаж «Сапфіру» був нагороджений Командувачем ВМС ЗС України.

З моменту повномасштабного наступу російської федерації на Україну, рятувальний буксир брав участь у рятувальних операціях на Чорному морі. Зокрема за участі «Сапфіра» була ліквідована пожежа на борту танкера «Millenial Spirit» (прапор Молдови), яка виникла в результаті ракетного обстрілу з боку росії.

Нагадаємо, що цивільне рятувальне судно «Сапфір» було захоплене російськими військовими кораблями 26 лютого під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний.
Усього, з початку активної фази війни агресор захопив 3 українські судна - «Сапфір», «Афіна» й «Принцеса Ніколь». Захоплення військовими кораблями країни-окупанта цивільних суден є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства.

Джерело: Мінінфраструктури

Читайте также