четверг, 17 марта 2022 г.

Через відсутність електронних навігаційних карт російські судна не зможуть вийти з портів

Через відмову компанії «Регістр Ллойда Вояж Рус» продавати та оновлювати всі свої продукти та послуги в РФ, російські судна незабаром не зможуть виходити з портів. Про це повідомляє "Порти України" з посиланням на BlackSea News.

Більшість російських суден використовують електронні навігаційні карти C-MAP. Ці карти донедавна постачала компанія «Регістр Ллойда Вояж Рус», російський офіс якої зареєстрований у Санкт-Петербурзі. 9 березня ця компанія офіційно поінформувала своїх російських клієнтів про те, що припиняє продаж та оновлення всіх своїх продуктів та сервісів. Причина — розв’язана Росією війна в Україні.

Картографічні продукти мають строкову та довічну ліцензію. Близько 99% суден використовують строкову ліцензію. До певної дати необхідно зробити черговий платіж за користування картографічним продуктом. В цьому випадку протягом усього року надходять нові коректури. І судна, що ходять за електронними картами, отримують у портах ці оновлені продукти і після цього вже виходять у море.

Без оновлення електронних карт інспекція порту не випустить судно у рейс. Це може статися як на російській стороні, так і за межами РФ. В останньому випадку судно не зможе повернутися додому.

Закінчення ліцензії на картографічну продукцію може статися під час перевезення вантажу. Якщо на суднах є комплект паперових карт і вони відкориговані, то безпека плавання все-таки буде дотримана.

Основна проблема виникне з можливістю використання навігаційного обладнання на нових суднах класу «річка-море» та морських суднах, які експлуатуватимуться за територією РФ. Для використання електронних карт на борту морських суден має бути встановлена електронно-картографічна навігаційно-інформаційна система ЕКНІС (ECDIS). ЕКНІС може з’явитися у РФ у кращому разі лише до кінця 2022 року.

Читайте также