четверг, 17 марта 2022 г.

Зупинено повноваження росії у Дунайській комісії

17 березня Дунайська комісія на позачерговій сесії прийняла постанову у зв'язку з військовою агресією російської федерації проти України з порушенням основних принципів Белградської Конвенції.
Комісія засудила порушення принципів щодо вільного та безпечного судноплавства на Дунаї, а також інтересів та суверенних прав України. На росію покладається відповідальність за економічні збитки внаслідок зменшення вантажообороту в дельті Дунаю і в Чорному морі через воєнні небезпеки.

Відповідне рішення Дунайської комісії є результатом спільної роботи фахівців Міністерства закордонних справ України, Міністерства інфраструктури України та Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.
12-та позачергова сесія була скликана рішенням Голови Дунайської комісії.
Прийнята постанова передбачає наступне:
повноваження будь-якого представника росії в Дунайській комісії чи його заступників відхиляються до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в рамках її міжнародно визнаних кордонів;
представники росії відсторонені від роботи усіх засідань Дунайській комісії і її робочих органів;
громадяни росії будуть звільнені з дипломатичної та адміністративно-технічних посад Секретаріату Дунайській комісії;
звернення до Комітету з перегляду Белградської Конвенції для пошуку рішень щодо того, чи може росія, як непридунайська держава бути і надалі стороною Конвенції.
Ще з початку 90-х років українська делегація в Дунайській комісії активно виступала проти членства росії як правонаступниці Радянського союзу, яка не є придунайською державо. Проте, це не знаходило розуміння та підтримки партнерів.

Для України важливо, що Дунайська Комісія дала гідну відповідь на ініціативу Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова і прийняла безпрецедентні рішення, яких не вдавалося досягнути з 90-х років.

Джерело: Мінтрансзв'язку.

Читайте также