четверг, 19 августа 2021 г.

З Яблучним Спасом!



Другий і найголовніший із трьох Спасів – Яблучний – відзначається сьогодні, 19 серпня. Цей Спас ще називають Великим, бо цього дня церква святкує Преображення Господнє– явлення Ісусом Христом своєї божественної природи.

Свято Яблучного Спаса символізує проводи найтеплішої пори року та швидкий прихід осені. Ця дата є відправною точкою в зборі врожаю й підготовки до майбутньої зими.

Християнство не відкинуло стародавнє свято, а об’єднало його традиції зі своїми. В результаті два свята поєдналися, і тепер на Яблучний Спас після літургії прийнято освячувати плоди нового врожаю, що аж ніяк не пов’язано з євангельськими подіями. Звідси і походить народна назва свята, оскільки символом нового врожаю стали яблука.

Цього дня віруючі несуть до церкви на освячення кошики з грушами, сливами, виноградом, персиками, а також овочами, колоссям пшениці та цілющими травами. Головним же атрибутом, звісно ж, є яблука, які, за народним повір’ям, не можна їсти до 19 серпня.

Повертаючись додому, люди ласують яблуками з медом. Цього дня церква дозволяє вживати в їжу рибу і морепродукти, а також випити трохи вина, адже, як відомо, з 14 до 27 серпня триває Успенський піст.

Звісно ж, жоден Яблучний Спас не обходився без пирогів з яблуками та без яблучного варення. Причому, у кожної господині був власний рецепт приготування яблучного пирога, тому, приходячи в гості, можна було скуштувати якусь нову смачну випічку.

Вітаємо вас та ваші родини з Яблучним Спасом! У таке світле свято хочеться побажати щастя і успіху, внутрішньої гармонії і спокою. Нехай Господь неодмінно захистить вас від випробувань і труднощів, а натомість подарує багато шансів для того, щоб досягти поставленої мети.

Читайте также