пятница, 16 июля 2021 г.

Україна взяла участь у Спільних Дунайських дослідженнях-4


Україна долучилася до наймасштабнішого дослідницького моніторингу поверхневих вод у світі – Спільних Дунайських досліджень 4 (JDS). Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці  Державне агентство водних ресурсів України. 

JDS гармонізують підходи моніторингу вод у дунайських країнах відповідно до Водної Рамкової Директиви ЄС, що має на меті досягнення доброго стану вод. Проводяться вони раз на 6 років.

JDS4 проводились протягом 2019-2020 рр., а їх результати дають всебічний огляд стану басейну річки Дунай, включаючи притоки, поверхневі водойми та підземні води уздовж річки. Дослідження унікальні й тим, що цього разу вперше було застосовано нові методи аналізу, як от екологічна ДНК (еДНК), вміст мікропластику та цільовий і нецільовий скринінг.

Насамперед трохи цифр для розуміння масштабів досліджень:

У дослідженнях взяли участь 13 країн басейну Дунаю;

- функціонував 51 пункт досліджень від витоку Дунаю до його впадіння в Чорне море (В Україні – Рені, Кілія/Вилкове та міські очисні споруди м. Ужгород);

- технічна база налічувала 140 лабораторій-учасниць.


Таким чином, результати JDS4 дають нам унікальні дані про стан басейну річки Дунай та відповіді на такі важливі питання, як:

  • Скільки хімічних речовин потрапляє у води річок Дунаю?
  • Скільки риби живе в басейні річки Дунай?
  • Скільки мікропластику потрапляє в Дунай та його притоки?
  • Чи справді в Дунаї є лосось?

Відповіді на ці та багато інших питань за посиланнями:

https://cutt.ly/gmKRgXi

https://bit.ly/3hIDJGb

https://cutt.ly/ymKRzol 


Читайте также