суббота, 1 мая 2021 г.

Традиції Великдня




Великдень - дуже важливе свято, чия історія сягає сивої давнини. Існують численні традиції, звичаї та прикмети на Великдень. Цього року православні християни святкують воскресіння Христа 2 травня.

Активна підготовка до торжества проходить протягом цілого тижня, що отримала назву Страсного. У цей час проводяться різні обряди і гадання. З торжеством пов’язано багато традицій і забобонів. Прикмети на Великдень, які збиралися століттями, допоможуть передбачити майбутнє.

До православного Великодня готуються 7 тижнів і супроводжуються вони Великим Постом. Саме стільки часу, згідно Біблії, Ісус провів у пустелі. Великдень 2021

Але останній тиждень перед Великоднем знаменується багатьма древніми традиціями і є найурочистіший. Його називають Страсною Седмицею або Великим тижнем. Кожен із 7 днів тут чимось вирізняється, і найбільш важливими перед неділею є Чистий четвер та Страсна п’ятниця.

Традиції христування вже відбуваються 2000 років: весь період святкування при зустрічі люди вітають один одного словами: «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!», триразово цілуються та обмінюються писанками.

Обмін яйцями також міцно увійшов у великодню традицію. Це невід’ємні символи воскресіння Ісуса Христа. А малюнки, які зображують на крашанках – несуть побажання добра, злагоди, здоров’я та достатку в оселі. 

Великдень – це також час поминання покійних. Рідні приходять на могили померлих, згадують їх молитвою та добрими словами, а також просять у них прощення. Часто залишають на могилках трохи свяченого. 

Великодні вірування та обряди:

  • Вважалось, що на Великдень всі дива, котрі зазвичай приховані від людського ока, стають видимими. Але побачити їх можуть не всі, а лише діти, у котрих чиста і світла душа.
  • На Великдень можна просити у Бога все.
  • Вставали до світанку, щоб не проспати щастя.
  • На Великдень усі мають веселитися, інакше сумувати доведеться весь рік.
  • З нетерпінням чекали першого удару дзвонів. Якщо з першим ударом перехреститися зі словами: «Христос воскрес, а рабу (ім’я) здоров’я», то одужає навіть важко хвора людина.
  • Якщо хтось помирає на Великдень, вважається, що його щаслива душа попрямує одразу на небо, в Рай.

Але існують і застереження:

  • У Великдень не можна займатися домашньою роботою - з клопотами піде щастя.
  • Освячені продукти не можна викидати, їх потрібно з’їсти за святковим столом, поділитися з рідними та сусідами або роздати бідним. На крайній випадок їжу домішували у корм для худоби, а з пасочок робили сухарі.
  • Гріх проливати кров тварин протягом Світлого тижня, адже вони теж радіють Христовому Воскресінню і славлять Бога.
  • Не можна викидати шкаралупу за вікно, щоб не потрапити в Ісуса і апостолів, які весь тиждень ходять по землі у жебрацькому дранті.
  • Подружжя не повинно христосатися на людях - до розлуки.

Другий день Великодня - Світлий понеділок


Його ще називають «поливаним», бо у цей день хрещеники йдуть «поливати» своїх хрещених матінок і бажають їм щасливих свят. Поливають парфумами або водою. Хрещені за це дають їм пасочки, крашанки, гроші та цукерки. Дорослі чоловіки теж поливають жінок та дівчат, а їх за це пригощають. Дівчата та жінки у цей день не поливаються.

Світлий вівторок - третій день Великодня


У цей день дівчата могли поливати хлопців, але водою. А ще справлялися «висвятки», тобто посвячення підлітків-дівчаток - у дівок, а хлопців - у парубків, за що ті влаштовували пригощання і ставали повноправними членами дівочої чи парубоцької громади села.

Читайте также