вторник, 13 апреля 2021 г.

Історія дунайського судноплавства оживає на виставці в Бухаресті




Підготував її бухарестський Угорський культурний інститут у співпраці з Угорським музеєм техніки та транспорту, повідомляє hajozas.hu.

Виставка відображає нові господарські можливості, які відкрилися перед придунайськими територіями завдяки розвитку в XIX столітті дунайського транспортного сполучення. Так, пароплавна лінія Відень-Константинополь сприяла економічному розквіту розташованих уздовж неї населених пунктів. Показано і те, як завдяки спрямованим на розвиток угорської торгівлі зусиллям графа Іштвана Сечені стала судноплавною та ділянка Дунаю, яка зараз знаходиться на території Румунії між Омолдовою (Moldova Veche) та Сёреньваром (Drobeta-Turnu Severin). У 1833 році Сечені доручив Палу Вашархейі побудувати тут судновий хід для парових судів.

Виставка цікава також її історико-психологічними спостереженнями. Вивчаючи подорожні нотатки та щоденники пасажирів різних національностей, аналізуючи їхні враження і реакцію на побачене, фахівці з історії водного транспорту спробували зрозуміти, де для подорожуючих різних національностей починалися «інші», «Схід». Вони як би намалювали карту, на якій провели свого роду вододіл, центральним елементом якого виявилася ділянка Казан - Залізні Ворота.

На церемонії відкриття виставки виступили Габор Жигмонд, директор Угорського техніко-транспортного музею, і Костянтин Арделяну, професор Галацького університету Dunarea de Jos, що вивчає дунайське судноплавство. Знайомлячись з виставкою, Габор Жигмонд виділив як один з найцінніших експонатів більш ніж столітню модель корабля пароплава Corvin. У мирний час перед Першою світовою війною він курсував за розкладом між румунськими та болгарськими чорноморськими портами, а також до Стамбулу, регулярно доставляючи через Залізні Ворота товари, які прибували з Будапешта.

До 5 травня виставка експонується в будівлі Угорського культурного інституту в Бухаресті, після чого її покажуть в румунських придунайських містах, зокрема, в Сёреньваре, Галаці та Тулчі.

Наталя МЕССОЙЛІДІ.

Читайте также