среда, 6 января 2021 г.

Різдво Христове: Історія, звичаї і традиції




У ніч з 6 на 7 січня християни східного обряду святкують Різдво Христове. У цей день закінчується сорокаденний Різдвяний піст і починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на честь народження Сина Божого. У слов'ян здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

Про Різдво

За біблійною оповідкою, цього дня у Вифлеємі в хліві Діва Марія народила Ісуса Христа. Першими, хто привітав новонародженого, були пастухи. Пізніше до немовляти прийшли волхви-мудреці зі Сходу.

В той же час є кілька теорій, що Ісус Христос народився не взимку, а святкувати Різдво в січні стали тільки тому, що в цей час язичники відзначали свято народження Сонця Правди і в цей період збільшувався світловий день.

Як би там не було, православне Різдво Христове і Святий вечір перед ним пишно святкуються у християнському світі і мають безліч традицій і звичаїв.

12 страв і дідух: Традиції Святвечора

За традицією Різдво в Україні починається 6 січня зі Святого вечора – Святвечора. В цей день вся сім'я, включаючи маленьких дітей, збирається на святковий обід. Примітно, що у Святвечір знаходитися в чужому домі не можна.

Святвечір зазвичай починається із запалювання свічки в пам'ять про померлих предків і читання молитви "Отче наш". Після чого господар будинку благословляє вечерю.

В цей день люди не сідають за стіл до появи першої зірки, яка, як кажуть, вказала волхвам шлях до того місця, де знаходилося немовля Ісус.

У Святвечір на столі обов'язково мають бути 12 пісних страв – на честь 12 апостолів. Головне частування – кутя (ритуальна каша, зварена з ячменю, пшениці або рису). Багато українських господинь до куті додають горіхи, мак, родзинки та мед. Крім куті, на святковий стіл також прийнято ставити: пісний борщ, вареники, гриби, овочеві салати та соління. Страви не запивають водою - виключно узваром (солодкий компот з сухофруктів).



Кожен член сім'ї має потроху спробувати всі 12 страв, при цьому повністю з'їдати вечерю не можна, інакше холодильник буде порожнім весь рік.

Під час вечері незаміжнім дівчатам і неодруженим хлопцям не можна сідати на кут столу, щоб не залишитися без пари. До завершення трапези не можна виходити з-за столу і з дому, щоб не впустити до помешкання нечисту силу.

У переддень Різдва також прийнято на самому почесно місці в будинку ставити дідуха – пшеничний, вівсяний і житній сніп, який, за повір'ям, охороняє будинок від злих духів і уособлює благополуччя сім'ї.

Як святкують Різдво в Україні?

За повір'ям, опівночі з 6 на 7 січня треба відчинити вікна і двері, щоб Різдво увійшло до будинку.

Невід'ємним атрибутом українського Різдва є колядки. В цей день колядники ходять від будинку до будинку, сповіщаючи благу звістку про народження Божого дитя.

У всіх храмах проходять божественні літургії, а родина збирається за святковим столом, вітаючи один одного словами: "Христос народився! Славімо його!"

Здавна в різдвяну ніч люди зверталися до Бога з проханнями про зцілення і помилування гріхів. Дівчата ворожили на судженого. Сімейні пари, які не мали дітей, просили Діву Марію подарувати їм дитину.

Оскільки на Різдво закінчується 40-денний піст, на святковий стіл часто ставлять велику кількість м'ясних страв. За святковою вечерею прийнято співати різдвяних пісень, бажати один одному здоров'я і згадувати все хороше, що було в минулому році.

Крім усього іншого, в Україні 7 січня є офіційним державним святом, що є ще одним приводом для радості.

112.ua

Читайте также