вторник, 31 января 2023 г.

В АМПУ підвели підсумки 2022 року


За підсумками 2022 року у надзвичайно важких військових умовах портами України перевантажено понад 59 мільйонів тонн вантажів:

  •  Експортних – 47,8 мільйонів тонн;
  •  Імпортних – 6,2 мільйонів тонн.
Серед лідерів за номенклатурою вантажів:
  • Зернові – 28,8 мільйонів тонн;
  • Наливні – 4,8 мільйонів тонн.
Морський транспорт торік забезпечив 54% експорту.

Безумовним досягненням 2022 року стало підписання та пролонгація до 18 березня 2023 року «зернової Ініціативи», яка дозволила розблокувати порти Великої Одеси. 1 серпня 2022 року перше судно з українським продовольством вийшло з Одеського порту, яке прямувало до Лівану. Завдяки нелюдським зусиллям аграріїв, перевізників та портовиків, всупереч обстрілам транспортної та критичної інфраструктури, всупереч перепонам, які створювали представники країни-агресора – за підсумками 2022 року 614 суден експортували понад 16 мільйонів тонн агропродукції до 40 країн світу.

«Звісно, цей показник міг би бути значно вищим, як би не протиправні дії росії, яка всіма силами блокує ефективну роботу «зернового коридору». Через затримку російською стороною суден у Босфорі, щомісяця Україна втрачає можливість експортувати понад 3 мільйона тонн зернової продукції, яку вкрай потребують нужденні країни Африки та Азії.

2022 рік повинен був стати роком розбудови портової інфраструктури, і ми почали його дуже потужно. Але дата - 24 лютого докорінно змінила наші плани. Минулий рік став роком боротьби. Одним із головних завдань нашої команди, в умовах блокування роботи більшості українських портів, було розвинення транспортної логістики Дунайського регіону.

В найкоротші терміни, за дорученням профільного Міністерства, фахівцями ДП "АМПУ" було проведено низку комплексніх заходів технічного та технологічного характеру. Ми зробили акцент на розвиток державно – приватного партнерства та на максимальну дерегуляцію бізнесу. Саме завдяки цим комплексним діям, нам вдалось забезпечити безперебійне функціонування портів Дунайського регіону», - підкреслив в.о. голови «АМПУ» Олексій Востріков.


Як результат, Дунайські порти показали найкращі результати роботи за всі роки незалежності України. Порт Рені у 6,5 разів перевищив показники за обсягами вантажопереробки. За підсумками року він склав 6,82 млн тонн - проти 1,37 у 2021 році. Порт Ізмаїл вдвічі, у 2022 році – 8,82 млн тонн, проти 4 млн тонн у 2021 році. Усть – Дунайськ – 785 тис. тонн, проти 64 тис. тонн.

Вперше за багато років завдяки експлуатаційним роботам з днопоглиблення біля глибоководних причалів портів Ізмаїл та Рені вдалося досягти паспортних показників. Це є суттєвим стимулом для розвитку судноплавства на річці Дунай у південному регіоні нашої країни. Днопоглиблювальні роботи виконувались власними силами при безпосередній участі філії «Днопоглиблювальний флот» ДП «АМПУ».

«Попри те, що дунайські порти залучили майже усі наявні потужності для перевалки вантажів, потенціал для подальшого розвитку у 2023 році – є. Це – модернізація портової інфраструктури, будівництво нових терміналів, продовження робіт з днопоглиблення та залучення інвестицій», - прокоментував керівник ДП «АМПУ» Олексій Востріков.

Прес-служба АМПУ.

Читайте также