пятница, 30 декабря 2022 г.

УДП у 2022-му: підсумки року


Минає 2022 рік, що приніс Україні неймовірні біль та страждання. Стікаюча кров’ю країна вистояла, навчилася перемагати і сповнена бажання звільнити від ворога всю українську землю.
2022-й став справжнім іспитом і для Дунайського пароплавства.

Ще до початку війни підприємство накопичило критичний тягар економічних, фінансових, організаційних проблем. Нова команда прийшла в УДП, коли колапс здавався неминучим.
Було два шляхи. Перший – розвести руками і дозволити УДП зникнути. Як у минулому зникали інші державні пароплавства. Другий шлях – мобілізуватися, боротися, перемагати.
Ми обрали другий шлях.

Зібрали управлінську команду. Налаштували роботу флоту. Стабілізували фінансовий стан. Організували всебічну допомогу Силам оборони, евакуацію біженців. Розрахувались з боргами. Відродили ремонту програму.
Повернули до роботи судна з відстою.

Коли десантні кораблі ворога намагалися наближатися до Одеси, ми власним прикладом демонстрували іноземним перевізникам, що з Україною можна працювати. Під час тотальної блокади морських портів УДП експортує рекордний для нашого підприємства обсяг зернових, що стає позитивним сигналом для всіх інших суднохідних компаній.

За багато років іноземні представництва та філії УДП перетворилися у «чорні дири», де зникають прибутки компанії, флот, нерухомість. Ми наводимо лад, блокуємо спроби, користуючись ситуацією в країні, роздати та розпродати за безцінь іноземні активи УДП. Буквально в останній момент рятуємо нашу будівлю в центрі Будапешту.

В середині УДП починаємо тотальну війну з двома хронічними вадами - корупцією та неефективністю. Запроваджуємо систему онлайн-моніторингу і контролю за роботою флоту. Припиняємо хаос та безлад у системі закупівель та забезпечення. Проводимо детінізацію - перекриваємо тіньові схеми, непрозорі взаємовідносини з підрядниками.

Вирішуємо не лише поточні, антикризові питання. З перших днів перебування в УДП мріємо про створення Великої компанії, якою Україна зможе пишатися. Дивимось вперед і робимо все, щоб підприємство і в середньостроковій перспективі зберігало стабільність та було забезпечено роботою.

Зокрема, влаштована власна перевалка, спільно з румунськими партнерами організований унікальний комплексний логістичний ланцюг для експорту аграрної продукції. Досягнуть довгострокова угода на роботу на Середньому Дунаї. Проведена деофшоризація, яка передбачає переведення плавскладу у штат УДП.

Ба більше! Закладений фундамент для розвитку, без якого в УДП немає майбутнього. В 2022-ому розпочатий реальний, а не віртуальний (як раніше) пошук моделей модернізації флоту. Запущена реорганізація та посилення судноремонтного напряму: для великих завдань наступного року нам потрібна більша координація та ефективна взаємодія усіх підрозділів.

Не забули ми і про інші «цеглинки», з яких складається будівля будь-якого підприємства. Соціальна відповідальність, профільна освіта, система охорони праці, енергоефективність, захист навколишнього середовища та багато інших напрямів, які в минулі роки деградували, яким взагалі не приділялася увага, сьогодні поступово починають наповнюватися новим, реальним змістом.

Цього року до компанії приєдналося багато класних фахівців, які посилили УДП. В 2023-ому нових співробітників стане ще більше. Я впевнений, УДП стане центром тяжіння для професійних суднобудівельників та судноводіїв, спеціалістів з IT-технологій.

Скажу відверто. Реформи та зміни даються дуже непросто. Система управління УДП застаріла не менше, ніж наш флот, побудований 50- 70 років тому. Замінюєш, модернізуєш щось одне – не витримує, рветься, ламається щось інше. Іноді це, на жаль, занурює у розпач. Але в таку мить завжди думаєш про хлопців на фронті. Під Бахмутом, на Луганщині, на південному напрямку.
Невже їм легше? Чи можуть вони проявити слабкість, зневіру?

Ми маємо бути достойними тих, хто нас захищає. Тому Велика Компанія обов’язково буде. Вона вже народжується!

Генеральний директор УДП 
Дмитро Москаленко.

Читайте также