вторник, 17 мая 2022 г.

Онлайн семінар для профактиву ПРМТУ щодо трудового та податкового законодавства України в період воєнного стану


16 травня в режимі відеоконференції відбувся онлайн семінар для профспілкового активу ПРМТУ на тему: "Новації трудового та податкового законодавства України в період дії воєнного стану", у якому взяли участь і представники профспілкової організації Українського Дунайського пароплавства.

Відкрив роботу семінару Голова Профспілки Олег Григорюк, який вкотре подякував нашим первинкам за активну позицію у подоланні викликів сьогодення. Захист і представництво трудових прав працівників — основна мета діяльності профспілок. У зв’язку з чим ПРМТУ постійно надає інформаційно-консультаційну підтримку для наших спілчан та первинок, які їх об’єднують. Ми прагнемо аби наші профспілкові активісти завжди були обізнані в чинному законодавстві України та в практиці його застосування.

В ході семінару спеціалісти ПРМТУ презентували слухачам добірку статей КЗпП України, які тимчасово не застосовуються на період дії воєнного стану. В той же час, акцентовано увагу на тому, що норми законодавства про профспілки, про соціальний діалог в Україні, про колективні договори та угоди — продовжують діяти. І в умовах воєнного стану — саме профспілки мають здійснювати громадський контроль за дотриманням мінімальних трудових гарантій працівників.
Варто пам’ятати, що у разі звуження роботодавцем прав працівників за трудовим законодавством воєнного часу — на те мають бути об’єктивні та реальні обґрунтування. В іншому разі — такі роботодавці будуть притягнуті до відповідальності після одержання перемоги над російськими загарбниками. Завдання ж профспілкової сторони — реагувати на порушення трудового законодавства та фіксувати їх.

Окрему увагу було приділено питанням охорони праці в умовах воєнного часу, колективно-договірній роботі, а також ролі соціального діалогу в збереженні трудового потенціалу, зменшенні негативних проявів реалій сьогодення.

Голова Ревізійної комісії ПРМТУ проінформувала наш профактив про поточні зміни в податковому законодавстві України, а також про законопроекти на розгляді у Парламенті, що можуть вплинути на діяльність профспілок, стосуватися прав та інтересів працівників.

Представники наших первинок мали змогу отримати відповіді на свої питання, серед яких були — призупинення дії трудових договорів, положень колективних договорів, порядок зміни істотних умов праці, притягнення до відповідальності працівників держпідприємств у разі їх знаходження поза Україною без закордонного відрядження, відшкодування шкоди та збитків, завданими російською військовою агресію тощо.



Прес-служба ПРМТУ.

Читайте также