среда, 26 января 2022 г.

Сьогодні Всесвітній день екологічної освіти


Всесвітній день екологічної освіти (The World´s Environmental Education Day) бере свій початок ще з 1972 року – з Декларації Конференції Організації Об’єднаних Націй з проблем навколишнього середовища. У червні того ж року його вперше відзначили у Стокгольмі (Швеція).

А от саме 26 січня на міжнародному рівні Всесвітній день екологічної освіти відзначається з 1975 року. Тоді у Белграді відбувся Міжнародний семінар просвітницької діяльності з питань навколишнього середовища, де була видана Белградська хартія екологічної освіти. Учасники цього семінару запропонували глобальну схему екологічної освіти.

Відповідно до цієї схеми, головною метою екологічної освіти має бути формування в населення планети усвідомлення того, що виникла життєво важлива глобальна проблема довкілля й усього, що з ним пов'язане, усвідомлення того, що довкіллям необхідно опікуватися й що для цього треба мати відповідні знання, досвід, уміння, мотивації та зобов'язання як для індивідуальної, так і для колективної роботи задля порятунку біосфери та запобігання майбутнім екологічним катастрофам.
Отож, екоосвіта відіграє надважливу роль у збереженні природних ресурсів нашої планети. Втім, не варто забувати також й про екологічне виховання, адже культуру раціонального ставлення до навколишнього середовища варто формувати ще з дитинства.

Читайте также