четверг, 4 ноября 2021 г.

Електронні сервіси для моряків відновлені



За результатами спільної роботи фахівців Міністерства інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації розпочате функціонування інформаційних систем, пов’язаних з електронними сервісами для моряків.

Як працюють онлайн-сервіси?


Відновлено роботу офіційного інформаційного ресурсу Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, що розміщений за посиланням: itcs.gov.ua. Міністерство інфраструктури рекомендує користуватись функціональними можливостями офіційного інформаційного ресурсу.

Протягом місяця сервіси працюватимуть у тестовому режимі. За цей час будуть зібрані та проаналізовані необхідні дані щодо їх удосконалення. Для прийняття остаточних рішень за результатами тестового періоду, Міністерство інфраструктури ініціює проведення широкого обговорення для вдосконалення системи.

Підтвердження кваліфікації моряків


Наразі впроваджено опцію подачі документів на участь у комп’ютерному CES-тестуванні для підтвердження кваліфікації моряків. Система тестування впроваджується в межах реалізації експериментального проєкту. Тестування буде проводитися у сервісних центрах ДП «Моррічсервіс».

Ліцензію на користування електронною системою тестування CES надано за підтримки проєкту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Морякам, які виявлять бажання підтвердити кваліфікацію без використання системи CES, буде надано можливість здійснити комп’ютерне тестування, використовуючи технічні можливості альтернативних систем.

Присвоєння номерів свідоцтв, які видаються Навчально-тренажерними закладами


Перелік НТЗ, підготовка в яких відповідає міжнародним та національним вимогам, затверджено наказом Мінінфраструктури від 20.04.2021 № 227.

Присвоєння номерів свідоцтв здійснюється виключно в автоматичному режимі та на безоплатній основі, за умовами господарських договорів, укладених НТЗ з Інспекцією з питань підготовки та дипломування моряків.

Будь-які пропозиції сторонніх осіб (агентів, посередників тощо) щодо «допомоги» у розв'язанні питань підтвердження кваліфікації моряків, дійсності документів, що засвідчують їх кваліфікацію та прискорення надання вищезазначених послуг на платній основі — є незаконними. Про подібні випадки просимо негайно повідомляти правоохоронні органи.

Нагадаємо, що у липні цього року Служба безпеки України викрила незаконну схему оформлення дозвільних документів моряків. Серверні потужності, які обслуговували Реєстр моряків, були вилучені фахівцями СБУ у приватних осіб та передані під контроль держави. Команда Мінінфраструктури спільно з Мінцифри працювали над відновленням реєстру та пов’язаних з ним електронних сервісів.

Читайте также