четверг, 16 сентября 2021 г.

Міністерство підтримує профспілку щодо визнання моряків “ключовими працівниками – Олександр Кубраков


Українських моряків необхідно визнати категорією “ключових працівників”, які потребують додаткової підтримки в умовах світової пандемії COVID-19. Це завдання обговорювалося у рамках зустрічі Міністра інфраструктури України Олександра Кубракова та Голови Професійної спілки робітників морського транспорту Олега Григорюка.

«Ми повністю підтримуємо профспілки у прагненні визнання моряків “ключовими працівниками”. Саме моряки в умовах пандемії забезпечують постачання життєво важливих продуктів, зокрема медикаментів. Є відповідна резолюція Генасамблеї ООН, заяви Міжнародної організації праці та Міжнародної морської організації до національних урядів – підтримати та захистити моряків, вживати заходи, пов'язані зі зміною екіпажу.

У найближчі тижні очікуємо на “морський день” у Верховній Раді й Міністерство буде сприяти винесенню цього питання на розгляд.

Також розраховуємо на ефективну роботу парламенту щодо законодавчих ініціатив, спрямованих на розвиток портової інфраструктури, підвищення привабливості українського прапора для судновласників та інших важливих для галузі питань”, – розповів Олександр Кубраков.

Які інші питання обговорили на зустрічі?


  • Необхідність ратифікації Україною Конвенції Міжнародної організації праці 2006 року про працю в морському судноплавстві та Конвенції 2003 року (переглянутої) про посвідчення особи моряків.

Мінінфраструктури продовжує активну роботу для ратифікації Україною цих двох надважливих для українських моряків конвенцій МОП.

Конвенція 2006 року – фундаментальний документ, який визначає трудові та соціальні права моряків. Її ратифікація засвідчить пріоритетний для Міністерства курс на забезпечення виконання Україною всіх сучасних міжнародних стандартів в галузі торговельного мореплавства.

  • Перспективи збільшення кількості суден під прапором України.

Міністерством та ПРМТУ домовилися підготувати конкретні пропозиції для залучення нових суден під український прапор. Зокрема шляхом внесення необхідних змін до законодавства України.

  • Просування інтересів українських моряків перед іноземними судновласниками

Сторони обговорили можливі спільні дії для створення нових робочих місць для українських моряків та кадетів.

Нагадаємо, що Міністерство інфраструктури продовжило до літа 2022 року термін дії кваліфікаційних та інших документів моряків, що є обов’язковими відповідно до вимог міжнародного законодавства.

Читайте также