четверг, 2 сентября 2021 г.

ДУ “Держгідрографія” виконала очищення берегових навігаційних знаків на р. Дунай


 

62 берегових навігаційних знака, розташованих на ділянці від 48 до 76 км р. Дунай, очищені від заростів та пофарбовані працівниками ФДУ "Одеський район Держгідрографії", повідомляє прес-служба ДУ “Держгідрографія”.

Нижній Дунай характеризується значними сезонними коливаннями рівня води. Щорічні перепади в порту Рені сягають 6,0 м, в районі порту Ізмаїл – до 4,5 метрів. Водночас лінія урізу води в деяких місцях переміщується на 15-20 метрів. Через це з березня по липень, в період паводку, більшість знаків розташовуються у воді, отже, розчищування від заростів та обслуговування ЗНО не можливе.

Крім того, час від часу корінні береги підмивають та руйнують паводки – у деяких випадках сповзають в річку цілі смуги ґрунту завширшки до 10 метрів разом із деревами, знаками і частинами дамби. Глибина біля берега в таких місцях становить 12-15 м. Водночас є ділянки, де відбувається намивання берегу. Все це інколи веде до необхідності виконання робіт із перенесення берегових знаків.

Щороку за сприятливих умов спеціалісти Держгідрографії виконують комплекс робіт із розчистки від заростів і поточного ремонту (зачищення від корозії і старої фарби, ґрунтовку і фарбування) берегових ЗНО на українській ділянці річки Дунай. Періодичні підтоплення прискорюють корозію металевих стовпів, руйнують лакофарбове покриття, тож вимоги до антикорозійної обробки та ґрунтування знаків – найвищі.

Читайте также