среда, 16 июня 2021 г.

У Норвегії приступили до будівництва першого в світі швидкохідного електропарома




Партнери по проекту для модульного виробництва швидкохідних пасажирських суден з нульовим рівнем викидів TrAM (Transport - Advanced and Modular) оголосили про початок будівництва на верфі Fjellstrand на західному узбережжі Норвегії першого в світі повністю електричного порома. Про це повідомляє PortNews.

Судно типу катамаран має довжину 31 метр, ширину - 9 метрів, пасажиромісткість - близько 150 пасажирів, експлуатаційну швидкість - 23 вузли. Катамаран буде працювати на двох електродвигунах і акумуляторі ємністю 1,5 МВт/год з зарядною потужністю понад 2 МВт.

Цей повністю електричний швидкісний паром відповідатиме вимогам Міжнародного кодексу безпеки високошвидкісних суден (Кодекс ВС). В якості демонстраційного судна проекту TrAM катамаран навесні 2022 року почне тестові рейси на пасажирському маршруті між містом Ставангер і прилеглими населеними пунктами та островами, щоб перевірити й підтвердити результати реалізації проекту.

Судно отримало назву Medstraum. Проект TrAM був ініційований галузевою кластерною організацією NCE Maritime CleanTech і координується Kolumbus, незалежним підрозділом служб для переміщення вантажів і пасажирів Ради округу Рогаланд.

За словами керівника проекту Міка Даля з Kolumbus, метою проекту TrAM є розробка нових модульних методів проектування та виробництва швидкісних поромів з нульовим рівнем викидів для прибережних пасажирських перевезень при скороченні інвестиційних витрат і термінів поставки.

Консорціум проекту TrAM об'єднує 13 європейських партнерів і координується норвезькою міською радою Рогаланд через норвезьку незалежну компанію з перевезень Kolumbus, яка також буде володіти та управляти демонстраційним судном.

Читайте также