понедельник, 5 апреля 2021 г.

Лабраторія автоматики - важлива ланка технологічного процесу БТОФ



Начальник лабораторії автоматики А.А. Ратушненко.


Лабораторія автоматики є одним з провідних виробничих підрозділів ГВСП «БТОФ». Вона була створена в 1965 році на плавмайстернях з ініціативи начальника служби суднового господарства Євгена Івановича Мерзлова. Лабораторія розвивалася разом з появою в складі флоту пароплавства високоавтоматизованих суден, її фахівці вдосконалювали знання та вміння в обслуговуванні суднових енергетичних установок, сучасних електронних систем управління. Склад співробітників лабораторії за ці роки змінювався, але накопичений досвід, традиції, дух колективу збереглися. Його ядро складають обізнані фахівці, для яких норма - відповідальний підхід до справи, виконавська дисципліна. 

Сьогодні фахівці лабораторії, яка сертифікована Регістром та має всі необхідні дозволи, займаються ремонтом і налагодженням сучасних суднових систем автоматичного управління, контрольної сигналізації та захисту головних і допоміжних двигунів буксирів-штовхачів і самохідних річкових суден, що проходять міжрейсове технічне обслуговування та ремонт на БТОФ. 

З 2019 року лабораторію автоматики очолює Андрій Андрійович Ратушненко, змінивши на цій посаді Анатолія Михайловича Волонтірова. У складі лабораторії чотири виробничі ділянки - паливна, механічна, автоматики та електромонтажна. За плечима колективу - не один рік практики, спеціалісти володіють і необхідним досвідом, і знаннями, і технічною кмітливістю. 

- До завдань ділянки автоматики входить обслуговування автоматики суднових електростанцій, енергетичних та рульових установок, пожежної станції, системи захисту головних і допоміжних двигунів, системи моніторингу палива, - розповідає Андрій Андрійович. - Інженери-механіки займаються системами ДАУ, судновою пневматикою та гідравлікою. Фахівці електромонтажної ділянки задіяні в обслуговуванні всіляких електрощитів, електрочастини, в основному штовхачів типу «Рига»/«Іванове». Паливна ділянка завідує ремонтом форсунок, фільтрів, паливних насосів. Спеціаліст з холодильних установок займається установкою та обслуговуванням кондиціонерів і холодильників на суднах. 

Ділянка автоматики

Якщо говорити про обсяги роботи, в попередні роки на техобслуговуванні БТОФ знаходилося більше суден, але й колектив виробничої дільниці був більшим. Тому роботи для фахівців лабораторії завжди вистачає. Часто доводиться стикатися зі складними завданнями, над вирішенням яких треба подумати. І враховуючи, що судна старіють, такі завдання виникають частіше. 

Робота вимагає від фахівців відповідальності й творчого підходу, тому підібрався такий штат працівників, для яких чим складніше завдання, тим вона цікавіше. Дуже важливо в цій роботі правильно «поставити діагноз», за окремими «симптомами» визначити характер поломки, підібрати для заміни необхідний елемент. 

Лабораторія - то «ланка» технологічного ланцюжка БТОФ, яка в злагодженій, синхронній роботі з іншими виробничими ділянками дозволяє успішно вирішувати питання ремонту флоту пароплавства.

Читайте также