вторник, 13 апреля 2021 г.

УДП отримає екологічно чисті двигуни в рамках партнерства з Англо-бельгійською корпорацією

Англо-Бельгійська корпорація (ABC) та ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) під егідою Посольства Бельгії в Україні підписали Лист про наміри щодо сприяння процесу модернізації штовхачів УДП.

Зокрема, документом передбачається модернізація до 33 штовхачів завдяки їх оснащенню сучасними гібридними двигунами та технологіями компанії ABC. Гібридні двигуни ABC дозволяють використовувати як традиційне дизельне паливо, так і інші його види (метанол, водень). Оснащення штовхачів УДП двигунами і технологіями компанії ABC буде відповідати всім стандартам EURO STAGE V, що стосуються вимог щодо викидів шкідливих речовин в атмосферу.

Співпраця АВС та УДП є взаємовигідною для обох сторін. Зокрема, УДП отримає можливість продовжити термін служби застарілого базового флоту і, в той же час, розширити свою діяльність на певних вищих ділянках Дунаю, та надалі, можливо, на Рейн. Окрім того, в УДП з'явиться можливість виходу на нові ринки перевезення вантажів (наприклад, контейнери, великогабаритне обладнання, перевезення «зеленого водню»), а ABC зможе інтегрувати свої сучасні технології в бізнес-процеси ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (суднобудування та судноремонт).

Модернізація штовхачів відбуватиметься на ГВСП «Кілійський суднобудівельно-судноремонтний завод» із залученням інженерно-технічних фахівців ABC для встановлення відповідного обладнання та гібридних двигунів.

Наразі, УДП та ABC розглядають можливості реалізації зазначеного бізнес-проекту та шукають оптимальні джерела для його фінансування. Серед можливих сценаріїв – залучення цільового кредиту на основі відповідної міжурядової угоди між Україною та Бельгією. В якості альтернативи – звернення до ЄС або Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) з проханням про виділення коштів і/або грантів. Загальний бюджет проекту оцінюється в 90 млн євро.

Проект стане найбільшим прикладом посиленого економічного співробітництва України та Бельгії та яскравим прикладом безпрецедентної інтеграції України в інфраструктуру ЄС.

 

Читайте также