понедельник, 29 июня 2020 г.

29 червня – День Дунаю



Дунай займає серед річок Європи друге місце після Волги, він перетинає 10 країн (Німеччину, Австрію, Словаччину, Угорщину, Хорватію, Сербію, Румунію, Болгарію, Молдову та Україну) – від Чорного лісу в Німеччині до Чорного моря в Румунії та Україні. У межах кордонів цих країн його протяжність становить близько 3 тис. км. Басейн Дунаю має площу 817 тисяч км2. В українській частині дельти сформувалися 30 типів екосистем, флора і фауна налічує більше 5100 видів. 

29 червня 1994 року була прийнята Конвенція щодо співробітництва з охорони та раціонального використання річки Дунай (Конвенція про захист річки Дунай) (Софія, Болгарія), яку підписали всі країни, по території яких протікає ця ріка, та Європейський Союз. Україна ратифікувала Конвенцію у 2002 році. Основним завданням Конвенції є забезпечення збалансованого управління водними ресурсами в басейні Дунаю, зокрема: збереження, поліпшення та раціональне використання поверхневих вод; контроль можливих небезпек, що виникають внаслідок аварій, включаючи речовини, небезпечні для води, а також повені й кригу; зменшення забруднення Чорного моря від джерел на водозбірній площі. В рамках Конвенції країни-учасники застосовують єдині системи моніторингу і методи оцінювання впливів на навколишнє середовище. 

За ініціативою Міжнародної комісії із захисту річки Дунай (ICPDR) вперше свято Дунаю відзначали 29 червня 2004 року, воно було присвячене 10-річчю Конвенції про охорону ріки Дунай. 

Основна проблема Дунаю – його забруднення, тому метою міжнародного Дня Дунаю є привернення уваги до стану та проблем цієї "водної артерії". Для підвищення екологічної культури громадян у цей день вздовж всієї річки за звичай проходять форуми, дискусії, конкурси, музичні фестивалі, концерти і просто масові гуляння. 

Цього року через різні обмеження на публічні збори, які все ще діють в результаті глобальної пандемії COVID-19, святкування Дня Дунаю перемістилося онлайн. Партнери Міжнародної комісії із захисту річки Дунай в ряді придунайських країн продовжуватимуть навчати та інформувати всіх зацікавлених про Дунай. 

Так, в Словаччині Дню Дунаю присвячене спеціальне видання Vodohospodársky Spravodajca («Інформаційний бюлетень з управління водними ресурсами», журнал, що виходить раз на два місяці). У виданні Enviromagazín (двомісячний журнал, що публікується Словацьким агентством з охорони навколишнього середовища) буде спеціальна тема про водні ресурси Дунаю. 

В Австрії на веб-сайті, присвяченому Дню Дунаю, з'явиться додаток для навчання/ вікторини PLAY DANUBE, а також будуть проведені різні кампанії в соціальних мережах. Крім того, червень проголошено місяцем Дунаю в Австрії. 

У Сербії команда «День сербського Дунаю» створила платформу на своєму сайті, де представлені навчальні короткометражні фільми про визначні пам'ятки річки Дунай, а також вікторина для учасників, щоб перевірити свої знання про річку. 

В Україні до Дня Дунаю також пройшла низка онлайн-заходів, організаторами яких виступили Департамент екології та природних ресурсів Одеської ОДА; Басейнове управління водних ресурсів річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю; КО «Центр сталого розвитку та екологічних досліджень Дунайського регіону». 

На веб-сайті Центру та сторінці у Facebook представлені навчальні короткі фільми про визначні пам'ятки річки Дунай та вікторина для учасників, щоб перевірити свої знання про Дунай.

Організовані конкурс дитячого малюнку «Мій Дунай 2020 – від Чорного лісу до Чорного моря» та конкурс фотографій для фотографів-професіоналів та аматорів «14 ГЕРОЇВ ДУНАЮ», нагородження за результатами конкурсу «Еко виклик до Всесвітнього дня охорони навколишнього природного середовища» та «Дня еколога 2020» - «Еко-волонтер Центру - 2020». В фойє адміністративної будівлі Одеської обласної державної адміністрації буде відкрита та функціонуватиме виставка малюнків та фотографій до Дня Дунаю 2020 – «REFOCUS COVID 19 - DANUBE COHESION 14».

Також у цей день буде проведений маніфест KEEP CALM AND CLEAN THE DANUBE (Danube Manifest) - це заклик бути одночасно почутим з усіх країн Дунайського регіону.
Представники 19 держав, рідними мовами звернуться до мешканців Дунайського регіону з закликом щодо захисту річки!








Читайте также