среда, 1 апреля 2020 г.

Що зміниться для українців в квітні



Зараз досить непростий час, як для всього світу, так і для України. Через ситуацію, що склалася з коронавірусом та масовими карантинами, складно щось планувати й робити прогнози на майбутнє. Проте, ми точно знаємо, що другий місяць весни принесе з собою додаткові вихідні, новий пенсійний вік для жінок та другий етап медреформи. Сайт "Сегодня" розповідає про те, чого ж чекати українцям в квітні. 

Тривалий карантин 
Раніше Кабінет міністрів ввів карантин до 3 квітня, але 25 березня карантин в Україні продовжили до 24 квітня через те, що кількість заражених коронавірусом в країні зростає. Як ситуація розвиватиметься далі - поки що невідомо, але на даний момент карантин в країні буде діяти до 24 квітня. Крім цього, по всій території країни було введено режим надзвичайної ситуації (не плутати з надзвичайним станом), який теж триватиме до 24 квітня. 

Курс долара 
Пандемія коронавирусу вплинула й на курс долара. В останній місяць гривня знатно здала свої позиції, а експерти прогнозують, що в квітні вартість долара наблизиться до позначки в 30 грн. 
Інвестаналітик European Analytical Centre Вадим Бардась пояснює, що в глобальній економіці триває уповільнення ділової активності та зниження світового ВВП. Даний тренд буде негативно впливати на економіку країн, що розвиваються, в тому числі й на Україну, яка є високо залежною від глобальних економічних процесів. 
Він також додав, що деяку підтримку національній валюті може надати прогрес в переговорах з МВФ, який планує виділити на підтримку країн, що розвиваються, близько 1 трлн. Доларів. 

Доплати до пенсії 
З квітня пенсіонерам, у яких пенсія не досягає 5 тис. грн, дадуть одноразову доплату в розмірі тисячі гривень. Повідомляється, що таких пенсіонерів в країні більше 10 мільйонів. 
У Міністерстві соціальної політики додали, що таку ж виплату дадуть більш ніж 400 тис. одержувачів соціальної допомоги, які отримують її замість пенсій. Маються на увазі ті люди, у яких є інвалідність з дитинства, діти з інвалідністю та одержувачі соціальних пенсій. 

Новий пенсійний вік 
З 1 квітня підніметься пенсійний вік для жінок в Україні. Так, до 1 квітня пенсійний вік для жінок становив 59 років, а з 1 квітня - 59 років і 6 місяців. Пенсійний вік для чоловіків не змінюється. 

Другий етап медреформи 
З 1 квітня повинен стартувати другий етап медреформи, він стосується вузькопрофільних фахівців. В квітні договір з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром стає перепусткою до безкоштовного медобслуговування. Якщо сімейний лікар направляє до спеціалізованого лікаря, то пацієнт сам зможе вибрати, до кого піти. Можна вибрати й лікаря навіть з приватної клініки, якщо лікарня підписала договір з НСЗУ (Національною службою здоров'я України). 

Додатковий вихідний 
Незважаючи на карантин і те, що багато українців тепер працюють з дому, в квітні для всіх передбачений додатковий вихідний. Адже в цьому місяці православні українці святкуватимуть Великдень. Відзначається Великдень 19 квітня, в неділю, тому наступний день - понеділок, 20 квітня - буде вихідним.

Читайте также