понедельник, 18 сентября 2023 г.

Плюс 500 тисяч тонн зернових на місяць!


УДП закликає керівництво порту Констанца надати дозвіл на створення рейдової перевалки для українського зерна. Про це повідомив генеральний директор УДП Дмитро Москаленко.

Цього і наступного року Україна має щомісяця експортувати понад 5 млн тонн агропродукції. Основне навантаження на дунайську логістику. Інші напрями є занадто витратними.

Що маємо з обсягами на сьогодні?

Приблизно 1,2 млн тонн щомісяця вивозиться через канал Суліну. Такий самий обсяг прямує через румунський порт Констанца.

Експорт через дунайські порти повинен зрости хоча б на 50%.

Як це зробити?

Половина експортного потоку через Констанцу - річковий флот. Щомісяця баржевими караванами у румунський порт доставляється 600 тисяч тонн агропродукції.

Якщо Констанца почне розвивати рейдову перевалку, річники готові збільшити обсяги на 500 тисяч тонн.

Чому рейдова перевалка - це так важливо?

Порт завжди робив ставку на розвиток терміналів, які перевалюють зернові з автомобільного та залізничного транспорту.

Баржі розглядались як щось другорядне. Як додаток до основного потоку.

Типова ситуація. Морські судна стають під завантаження одне за іншим. Баржеві каравани чекають, коли з’явиться вільне «вікно». Минулого року баржі УДП перебували у Констанці до 60 діб! БАРЖІ ЧЕКАЛИ НА РОЗВАНТАЖЕННЯ ПО ДВА МІСЯЦІ!!!

Наразі у порту Констанці перебуває приблизно 600 барж. Деякі очікують на розвантаження тижнями!

Тому цього року УДП працює лише через перевалку прямим методом – борт-борт. Обертання нашого флоту (Рені/Ізмаїл/Кілія – Констанца) у середньому складає 22 доби.

Але це не межа. УДП може працювати ще швидше. Бо процес перевалки все одно гальмується. Є дефіцит кранів та якірних стоянок для морських суден.

Чому порт не створює нові стоянки?

Це питання обговорювалося під час зустрічі у Констанці, в якій брали участь Україна, Румунія, представники Євросоюзу та США.

Позиція керівництва порту – потужності терміналів вистачає, треба лише попрацювати над координацією. Термінали несуть відповідальність за простої та зацікавлені працювати швидше.

Позиція УДП - термінал несе відповідальність, якщо він підтвердив обробку баржі, але що, як термінал мовчить? Схема з терміналами може бути прийнятною, якщо в тебе декілька барж. Але флот УДП - це двісті барж.

Що ми пропонуємо?

Нашими партнерами створений проєкт організації ще трьох якірних стоянок, одна з яких має бути закріплена за Україною. Є пул зацікавлених інвесторів та перевізників.

Проєкт не загрожує власникам терміналів, бо це додатковий експортний потік з України, який сьогодні просто не заходить до Констанци.

За умови згоди румунської сторони, УДП готове виступити ініціатором створення українського портового оператору у Констанці. Флот пароплавства дозволяє перевалювати борт-борт до 300 тис тонн зерна на місяць.

УДП підтримають інші перевізники: загалом річники готові забезпечити додаткові 500 тис тонн.

Чому наш проєкт критично важливий для України?

Порти Дунаю завантажують здебільшого невеличкі морські судна – костери. Це 10 - 15 тисяч тонн. Експорт такими партіями розрахований на Туреччину, Грецію, Єгипет.

Але традиційні українські ринки у південно-східній Азії. Україна має формувати великі партії та завантажувати панамакси.

Але великі судна - це лише Констанца. Кожна якірна стоянка може забезпечувати 15-20 тис. перевалки на добу. Це реальна альтернатива портам Одеси.

Під час зустрічі у Констанці Дмиро Москаленко розповів про бачення і пропозиції УДП колегам із Румунії, США та Євросоюзу.

«Дуже вдячний за підтримку координатору Державного департаменту США із санкцій Джиму О'Браєну та іншим американським колегам, які включились у вирішення проблеми, - підкреслив генеральний директор УДП. - Максимально активну позицію у перемовинах займає віце-прем’єр Олександр Кубраков та українське Мінвідновлення. Продовжуємо консультації у Галаці! Сподіваємось, що проєкт отримає зелене світло від шановних румунських партнерів».






Читайте также