пятница, 14 октября 2022 г.

Вітаємо з 78-річчям Українського Дунайського пароплавства!


Шановні колеги, вітаю всіх з Днем заснування Українського Дунайського пароплавства!

УДП сьогодні виповнюється 78 років. Пароплавство бачило різні часи, але 2022 рік обов’язково увійде в історію компанії. На долю нашого підприємства випала стратегічна місія забезпечити експорт української агарної продукції в умовах блокади чорноморських портів.

З задачею Міністерства інфраструктури ми впорались, повністю перебудувавши звичайний режим роботи. Ще на початку року пароплавство майже не здійснювало експортні поставки зернових з України, а вже у червні флот УДП перевіз понад 200 тисяч тонн вітчизняної агропродукції.

Не менш важливо, що цього року на підприємстві почалися реформи, яких в УДП чекали багато років.

Всього, що зроблено за цей досить невеликий проміжок часу, навіть складно перелічити.

Ми погасили величезні борги, стабілізували фінансове становище, побудували ефективну діджеталізовану систему управління роботою флоту, значно збільшили фінансування та запровадили плановість і системність у ремонтну програму. Почали перезавантаження корпоративної структури та наведення ладу в іноземних представництвах. Захистили наші активи в Угорщині. Запустили проєкт власної перевалки та розробили програму будівництва нового несамохідного флоту та модернізацію тяги.

І це лише частина того, що реалізується, або вже реалізовано.

Ми продовжуємо працювати над тим, щоб перетворити УДП з пострадянського підприємства на сучасну та конкурентноздатну компанію. Закладаємо основу успішного розвитку на довгострокову перспективу.

78 – поважний вік, але ми, команда пароплавства, відчуваємо себе молодою, енергійною, сповненою планів, надій, бажання розвиватись та будувати компанію європейського рівня.

Я хочу побажати всім нашим співробітникам миру, здоров’я, добробуту. Бажаю всім нам Перемоги і повернення наших мужніх воїнів з фронту живими та неушкодженими.

Я дякую всім членам нашої дружньої команди, без яких згадані досягнення були б неможливими.

Цього року з міркувань безпеки ми не проводимо урочистих зборів колективу. Тим не менш в онлайн-режимі відмічу деяких наших співробітників, завдяки яким ми досягли значного прогресу у найбільш важливих напрямках розвитку.

Владислав Бєлах, заступник генерального директора з економіки та фінансів: запуск процесу трансформації УДП в сучасну компанію міжнародного рівня, імплементація кращих практик корпоративного управління, формування управлінської команди, пошук нових бізнес-моделей, які забезпечать розвиток підприємства на довгострокову перспективу.

Вячеслав Никифоров, директор департаменту внутрішнього контролю та запобігання економічним правопорушенням: проводиться робота з ідентифікації ризиків, зокрема, в частині проведення закупівель товарно-матеріальних цінностей. Проведено ряд внутрішніх розслідувань щодо з’ясування причин виникнення нестач товарно-матеріальних цінностей, за результатами яких вжито заходи до посадових осіб дисциплінарного та адміністративного характеру. Здійснюється супровід, підготовка та передача рухомого та нерухомого майна ЗСУ, підготовка аналітичних даних та документів щодо форм власності на нерухоме майно товариства.

Олег Пашковський, директор фінансово-економічного департаменту: переформатування роботи щодо планування надходжень та платежів. Раніше всі платежі здійснювалися фактично в ручному порядку – визначення порядку та сум потребували тривалих нарад. В цьому році була розроблена та впроваджена в роботу система кост-центрів пароплавства, згідно якої всі надходження компанії завчасно, ще до моменту отримання, розподілялися та резервувалися за певними напрямками. Це дозволило систематизувати весь рух коштів ПрАТ «УДП», покращити фінансову дисципліну, чітко виділяти кошти на погашення першочергових заборгованостей. На сьогодні формування плану платежів відбувається у автоматичному режимі. Фінансове становище компанії значно покращилося, погашена вся прострочена кредиторська заборгованість.

Владислав Лисиця, заступник генерального директора з питань експлуатації флоту: розробка автоматизованої системи диспетчеризації та керування флотом, яка дозволить повністю виключити паперовий документообіг та непродуктивні втрати робочого часу. Налагоджена взаємодія з портовими операторами, запроваджено прогресивну систему обміну інформації, що дозволяє збільшити швидкість завантаження та вивантаження суден.

Створено підрозділ по роботі з плавскладом, надається допомога у оформленні документів для виходу в рейс. Реалізується програма залучення фахівців, проводиться їх перепрофілювання та адаптація до умов роботи на річці Дунай. Розроблено нову прогресивну систему оплати праці плавскладу, що забезпечує рівень доходу персоналу, аналогічний умовам у провідних європейських компаніях.

Руслан Світлицький, директор комерційного департаменту: реалізована диверсифікація вантажів, напрямів перевезення та бази контрагентів – пріоритетними є контракти з високою маржинальністю та коротким плечем доставки для досягнення максимальної оборотності флоту. Відкрито регулярні перевезення контейнерів Ізмаїл-Констанца та Констанца-Ізмаїл. Сформована команда комерційного департаменту з нових кваліфікованих та вмотивованих співробітників. Відкрито новий напрямок – послуга з перевалки зерна.

Олег Корнієць, менеджер з управління річковим транспортом відділу управління флотом: збільшена провізна спроможність флоту для перевезення максимально можливої кількості вантажу. У міжнародних водах було організовано пункт попередньої підготовки тоннажу до навантаження та його розподілу між портами Ізмаїл та Рені. Для прискорення вантажних операцій було виділено тягу для внутрішньопортових маневрів: буксири УДП працювали в порту Рені на підведенні/відведенні флоту під/після навантаження. В Ізмаїлі також своїми буксирами заводили тоннаж на судноремонтні заводи, де обладнано майданчики для навантаження зернових.

Алла Трипольська, директор департаменту мотивації праці та соціально-кадрових відносин: з червня поточного року УДП почало процес виведення суден з нашої офшорної компанії та самостійно займається комплектуванням екіпажів. За цей період на роботу прийнято 176 працівників плавскладу річкового транспортного флоту. Зарплата відтепер сплачується офіційно, з виплатою всіх податків і відрахувань згідно із законодавством України. Члени екіпажів отримали соціальний пакет, передбачений Колективним договором. Фонд оплати праці пароплавства виріс майже у два рази. За підсумками 9 місяців пароплавство сплатило у бюджет понад 74 млн грн податків. Проведена робота з організації обліку та зберігання довідкових персональних даних працівників плавскладу, яка раніше не велась.

Дмитро Митько, аналітик консолідованої інформації відділу управління флотом: успішно запроваджена система контролю за витратами палива, яка вже працює на буксирах УДП. Перші результати свідчать, що за допомогою цієї системи витрати на закупівлю палива скорочуються в середньому на 25%. Це десятки мільйонів гривень економії щорічно! Крім того, розроблена система онлайн моніторингу місцезнаходження флоту УДП та отримання актуальної інформації з експлуатації флоту.

Євген Рожков, начальник відділу іноземних представництв: УДП не допустила незаконного відчуження будівлі за заниженою більш ніж в 15 разів вартістю. Відчуження було ініційовано попереднім керівництвом філії, проти якого вже порушена кримінальна справа. Врятовані 5 барж, які були раніше передані в оренду словацькій компанії ІМК Гастро Консалтінг за заниженою ставкою орендної плати. В момент укладення цих правочинів ставка орендної плати була занижена попереднім керівництвом УДП в 2,5 рази. Словацька компанія не має навіть ліцензії на перевезення вантажів річковим транспортом.

Володимир Варюшкін, начальник служби безпеки судноплавства: триває залучення у штат пароплавства фахового судноводійського складу, оскільки на Дунаї склалася дуже гостра ситуація з нестачею грамотних старших та других помічників капітанів та капітанів. УДП працює над тим, щоб залучити судноводіїв, які працювали на Дніпрі, з тим, щоб вони освоїли Дунай, набули досвіду та могли самостійно працювати на посаді старпомів та капітанів.

Сергій Опалюк, начальник ХОСП «Підмінний екіпаж»: ріст експортних перевезень аграрних вантажів з українських портів до портів Румунії та Болгарії значно збільшив інтенсивність роботи підмінного екіпажу. Доводилося шукати резерви, додатково знаходити людей, щоб не було затримок із вантажопотоком. На підрозділ покладено функції контролю за кількістю завантаженого вантажу за осадкою, з оформленням відповідних документів. За 9 місяців «Підмінний екіпаж» обробив 1465 одиниць несамохідного флоту, у тому числі 440 – вантаження для УДП. Відремонтовано 103 одиниці флоту.

Григорій Бліндерман, капітан судна «Хабаровск» (нова назва «Маріуполь»): виконання кількох важливих завдань, пов’язаних з захистом Придунав’я від російської агресії та безпекою судноплавства на Дунаї.

Володимир Тостоган, головний бухгалтер: цього року значно зріс обсяг документів, які проходять через централізовану бухгалтерію. Її співробітники весь цей час забезпечували своєчасну обробку бухгалтерської документації, здачу звітності, економне витрачання коштів підприємства, розрахунок та своєчасну виплату заробітної плати, сплату податків та зборів. Усі платежі відбуваються вчасно, що може відчути кожен працівник, адже заробітна платня виплачується у чітко визначений строк.

Сергій Лапоног, директор департаменту технічного захисту об'єктів та інформації: за короткий час розроблено та впроваджено пропускний режим на об’єктах УДП, пропускний режим на пасажирських суднах, плани захисту об’єктів наземної інфраструктури. Впроваджується цілком новий підхід до організації зазначеної роботи. Інвестовано значні кошти у сучасні системи захисту наземних об’єктів, плавзасобів та в подальший захист інформаційних продуктів, які наразі впроваджуються в процесах управління та контролю за основною діяльністю ПрАТ “УДП”.

Людмила Новікова, заступник начальника служби пасажирських перевезень департаменту управління флотом: незважаючи на військові ризики та несприятливі навігаційні умови, пасажирський флот пароплавства (теплоходи «Молдавія» та «Україна») після дворічної перерви, зумовленої пандемією Cоvid-19, відновив свою роботу. Є перспективи фрахтування на навігацію 2023 року. Проводяться переговори, розглядаються варіанти бізнес-моделей, як зробити роботу пасажирського флоту прибутковоюЦей перелік можна продовжувати і продовжувати, дуже складно в форматі повідомлення у фейсбуці згадати і розповісти про досягнення всіх, хто цього дійсно вартий.

Я ще раз вітаю всю нашу команду з Днем народження нашого підприємства!

Ми з вами на правильному шляху. Впевнений, що здобутки і досягнення УДП стануть особистим успіхом кожного з вас!

Дмитро Москаленко,
генеральний директор ПрАТ “УДП”.

Читайте также