понедельник, 29 августа 2022 г.

Одеський порт відвідав Генеральний секретар Міжнародної морської організації


Сьогодні Одеський порт з робочим візитом відвідав Генеральний секретар Міжнародної морської організації (International Maritime Organization — IMO) Кітак Лім.

Очільник IMO провів зустріч з Міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим, командувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України Олексієм Неїжпапою та очільником Одеської обласної військової адміністрації Максимом Марченком. В ході зустрічі сторони обговорили реалізацію «зернової ініціативи», а також безпекові виклики для портів та цивільних суден в Чорному морі.

«Сьогодні у фокусі розмови з Генеральним секретарем IMO — розширення дії Ініціативи на інші категорії українського експорту. Водночас ми розуміємо, що масштабування проєкту буде неможливим без покращення безпекової ситуації в Чорному морі.
Працюємо разом над тим, щоб безпека мореплавства в ході «зернової ініціативи» моніторилася Міжнародною морською організацією, а будь-які провокації росії щодо цивільних суден були чітко зафіксовані.

Також вдячний команді IMO за підтримку українських моряків зі старту повномасштабного вторгнення росії. Зокрема, Організація продовжила кваліфікаційні документи моряків до кінця року і ми уже обговорюємо можливість їх продовження ще на півроку.
Впевнений, що наш діалог з Міжнародною морською організацією призведе до поглиблення нашої співпраці, зокрема у сфері логістичних ланцюгів експортних поставок української продукції та протидії російській військовій агресії проти України», — заявив Олександр Кубраков, Міністр інфраструктури України.

У свою чергу Кітак Лім підтримав підтримав ідею масштабування ініціативи на інші категорії українського експорту. За його словами, це сприятиме не тільки розвитку економіки України, але й стабілізації ситуації на міжнародних ринках.

Також Олександр Кубраков подякував команді IMO за підтримку українських моряків на початку повномасштабного вторгнення Росії. Зокрема, Організація продовжила кваліфікаційні документи моряків до кінця року, а також розглядає можливість продовження їх дії ще на півроку.

Окрім цього, сторони обговорили проблему мінування росією водних шляхів, роботу Дунайського портового кластеру, впровадження екологічних стандартів роботи портів, а також збитки, завдані росією портовій інфраструктурі України.

Зокрема, з початку повномасштабного вторгнення понад 10 комерційних суден під різними прапорами обстріляно ракетами, в результаті чого загинуло як мінімум 2 моряка. Збитки ж портової інфраструктури сягають понад 600 млн грн.

Міжнародна морська організація (IMO) є спеціалізованою установою ООН, діяльність якої спрямована на скасування дискримінаційних дій, що зачіпають міжнародне торговельне судноплавство, а також прийняття норм (стандартів) по забезпеченню безпеки на морі і запобіганню забрудненню з суден довкілля, в першу чергу, морського. Україна є членом ІМО з 1994 року.

Читайте также