вторник, 19 января 2021 г.

19 січня - Хрещення Господнє!





Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа також називають Богоявленням. Цього дня християни всього світу згадують події, описані усіма чотирма євангелістами, — хрещення Господа Іісуса Христа в річці Йордан. Хрестив Спасителя пророк Іоанн Предтеча, якого також називають Хреститель. 

Друга назва, Богоявлення, дано святу в пам’ять про диво, яке сталося під час хрещення. На Христа з небес зійшов Дух Святий у вигляді голуба. Євангеліст Лука пише про це: «Розкрилося небо, і Дух Святий зійшов на Нього в тілесному вигляді, як голуб, і голос із неба почувся, що мовив: Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав!» (Лк. 3: 21-22). 

Хрещення Господнє — дванадесяте свято. Дванадесятими називаються свята, які догматично тісно пов’язані з подіями земного життя Господа Іісуса Христа і Богородиці і діляться на Господські (присвячені Господу Ісусу Христу) і Богородичні (присвячені Божої Матері). Богоявлення — Господнє свято. 

Хрещення Господнє Православна Церква святкує 19 січня за новим стилем (6 січня за старим стилем). 

Свято Богоявлення має 4 дні передсвята і 8 днів віддання свята. Передпрасвято — один або кілька днів перед великим святом, в богослужіння якого вже входять молитви, присвячені святковій події, що наближається. Відповідно, віддання свята — такі ж дні після свята. 

Свята Хрещенська вода 


Воду на Богоявлення освячують два рази. Напередодні, 18 січня, у Водохресний святвечір — Чином Великого освячення води, який ще називають «Велика агіасма». І вдруге — в день Богоявлення, 19 січня, під час Божественної літургії. 

Перша традиція сходить, як вже зазачено вище, швидше за все, до давньохристиянської практики хрещення оглашених після Ранкової служби Богоявлення. А друга — пов’язана зі звичаєм палестинських християн простувати в день Богоявлення на Йордан до традиційного місця хрещення Іісуса Христа. 

За традицією, Водохресну воду зберігають рік — до наступного свята Хрещення. П’ють її натщесерце, благоговійно і з молитвою. 

Хрещенський Святвечір 


Святу Богоявлення передує Водохресний Святвечір, або Навечір’я Богоявлення. Напередодні свята православні християни дотримуються суворого посту. Традиційна страва цього дня — сочиво, яке готують з крупи (наприклад, пшениці або рису), меду і родзинок. 



Прийміть найщиріші вітання з Хрещенням Господнім! Свято хрещення дане нам для того, щоб ми по-новому поглянули на світ навколо нас, повірили в його чистоту і прийняли в серце його красу. З святом, світлим і чистим Хрещенням!

Читайте также