вторник, 15 июня 2021 г.

НОВІ ОСТРОВИ НА РІЧЦІ ДУНАЙ

 


ДВА НОВИХ ОСТРОВИ, ЯКІ УТВОРИЛИСЯ У РАЙОНІ 76–78 КМ КІЛІЙСЬКОГО ГИРЛА Р. ДУНАЙ, ВИЯВИЛИ СПЕЦІАЛІСТИ ГІДРОГРАФІЧНОГО ВІДДІЛУ УПРАВЛІННЯ НАВІГАЦІЇ ТА ГІДРОГРАФІЇ ДУ «ДЕРЖГІДРОГРАФІЯ». ІМОВІРНА ПРИЧИНА УТВОРЕННЯ – ПРИРОДНІ РУСЛОВІ ПРОЦЕСИ, ЩО ІСТОТНО ВПЛИВАЮТЬ НА ФОРМУВАННЯ РЕЛЬЄФУ ДНА ДУНАЮ. Про це пише прес-служба держустанови.

Острови розташовуються з боку Румунії по відношенню до навігаційного фарватеру р. Дунай. Оскільки на даній ділянці р. Дунай пролягає державний кордон між Україною та Румунією, про новоутворені ділянки суші повідомлена Адміністрація Державної прикордонної служби України. Крім того інформація надана для опрацювання у рамках роботи Змішаної українсько-румунської прикордонної комісії та врахування під час підготовки проектів документів демаркації державного кордону між Україною та Румунією.

Нові острови були виявлені після аналізу матеріалів гідрографічних робіт та спостережень на місцевості, виконаних Дунайською дільницею ЗНО ФДУ «Одеський район Держгідрографії», та даних дистанційного зондування землі (космічної зйомки) української ділянки Дунаю.

Крім того за матеріалами гідрографічних зйомок виявлені такі навігаційні небезпеки: у районі 51 милі р. Дунай – обмілина з глибинами над нею від 2 до 0,8 м, у районі 83 км Кілійського гирла р. Дунай – осередок з глибинами над ним від 2 до 0,2 м. Інформація про це буде доведена до судноводіїв через Прибережні попередження, а ФДУ «Укрморкартографія» підготує відповідну коректуру до річкової навігаційної карти № 3504 Навігаційна річкова карта річки Дунай від порту Рені до гирла.

Читайте также