четверг, 6 октября 2022 г.

Україна збільшила експорт аграрної продукції наземними та водними шляхами


За минулий місяць українські аграрії експортували 6,9 млн тонн продовольства. Це рекордний показник з початку повномасштабного вторгнення росії. В порівнянні з серпнем ми збільшили обсяги перевезень агропродукції на 41%, повідомив міністр інфраструктури України олександр Кубраков.

"Зокрема, ми продовжуємо нарощувати темпи роботи розблокованих портів Великої Одеси. У вересні ми збільшили експорт агропродукції в понад 2 рази — до 3,8 млн тонн, а прийом суден під завантаження в 2,5 рази — до 168 суден на місяць.

Такі показники свідчать, що бізнес довіряє «зерновій ініціативі» та готовий нарощувати свою участь в її реалізації.

Також ми продовжуємо збільшувати експортний потенціал дунайських портів. Ми вже вийшли на стабільний показник у понад один мільйон тонн експортованої агропродукції на місяць. Ще у березні цей показник становив всього 16 тисяч тонн.

Плануємо залучати іноземні інвестиції в розвиток Дунайського портового кластеру. Потреба в першочергових інвестиціях у цей проєкт — 200 млн доларів.

Очікуємо, що в перспективі Дунайські порти стануть потужним східноєвропейським логістичним хабом. Для цього працюємо з ЄС над включенням української частини Дунаю в Транс’європейську транспортну мережу (TEN-T).

Щодо залізниці, то у вересні експортували понад 1,2 млн тонн продовольства. Це на понад 200 тис. тонн більше, ніж минулого місяця. Наразі активно розвиваємо залізничну інфраструктуру на кордоні з ЄС, аби додатково збільшити експортні потужності залізниці.

Продовжуємо роботу і нарощуванням можливостей автотранспорту. За останні місяці разом з польськими партнерами ми збільшили пропускну спроможність пункту «Краківець – Корчова», а також суттєво зменшили черги на ключових пунктах пропуску на польському напрямку. Ці рішення дозволили забезпечити стабільне перевезення агропродукції через західні кордони.

Усі ці кроки потрібні не тільки Україні. Світова інфляція, зокрема підвищення цін на продукти харчування, гуманітарна криза в країнах Африки та Азії роблять український агроекспорт фактором глобальної безпеки.

Розраховуємо на підтримку міжнародних партнерів в розвитку наших логістичних можливостей. Тільки разом ми можемо перемогти та завадити росії використовувати їжу як інструмент шантажу" - розказав міністр.

Читайте также