среда, 23 марта 2022 г.

Юридичний комітет ІМО розглянув пропозиції стосовно принципів справедливого поводження з моряками

22 березня під час онлайн засідання 109 сесії Юридичного комітету Міжнародної морської організації (ІМО) українською стороною були презентовані рекомендації, підготовані Морською адміністрацією України та ПРМТУ, щодо принципів справедливого поводження з моряками у разі війни або загрози утисків моряків за ознакою їх раси, національності, віросповідання, політичних поглядів або з інших подібних причин.

Документ містить перелік пропозицій для забезпечення прав морякам, які через військові дії не можуть оновити свої кваліфікаційні документи, надає рекомендації щодо продовження термінів дії трудових контрактів моряків, які перебувають на суднах, особливості репатріації моряків, а також питання забезпечення проїзду та візової підтримки моряків для їх проїзду на судна.

Окремо документ наголошує на недопущенні будь-якої дискримінації моряків за їх національністю або громадянством в портах заходу суден.

Наголошується на необхідності забезпечити захист персонального листування моряків, в тому числі з використанням особистих телефонів та ноутбуків моряків. Всі процесуальні дії, а також будь-які опитування моряків портовою владою з питань, що не стосуються безпеки судноплавства, повині проводитися в присутності перекладача, адвоката, а також представника профспілки моряків в порту заходу судна.

ПРМТУ запропоновано державам прапору ряд заходів для гарантування права моряків продовжувати активну роботу на суднах.


ПРМТУ пропонує державам прапору повторно підтверджувати кваліфікацію моряків на новий термін та видавати їм оновлений Ендорсмент навіть за відсутності чинного Підтвердження до диплому, виданого державою, яка видала моряку його Сертифікати компетентності.

Першочерговим доказом збереження моряком кваліфікації має бути стаж роботи на суднах.

Державам прапору також рекомендується дозволяти морякам проходити необхідну підготовку в тренажерних центрах, розташованих за межами держави, яка видала морякам їх Сертифікати компетентності.

Для забезпечення права моряків на кар’єрне зростання та можливості займати на суднах більш високі посади, державам-прапору рекомендовано використовувати можливості видачі пільгових дозволів морякам, які мають необхідним стаж роботи на суднах та виконали умови до обов’язкової тренажерної підготовки.

Морякам необхідно максимально спростити всі візові обмеження для початку роботи на суднах


На жаль, більшість іноземних дипломатичних місій в Україні на цей час призупинили роботу з видачі віз для громадян України або робота візових центрів значно обмежена.

В цих умовах українська сторона запропонувала максимально спростити будь-які візові процедури та використовувати посвідчення особи моряка у якості основного проїзного (транзитного) документу для моряків. В інших випадках державам пропонується максимально широко застосувати електронний документообіг та електронні візи для моряків.

Морякам повинно бути забезпечено право на репатріацію за рахунок судновласника у разі якщо судно направляється в рейс до порту держави, яка перебуває у стані війни з державою громадянства моряка.

Джерело: https://mtwtu.org.ua

Читайте также