вторник, 2 февраля 2021 г.

Важливий фактор справної роботи судна






Правильність показань суднових засобів вимірювальної техніки - важливий фактор справної роботи судна. У пароплавстві повіркою приладів, які контролюють роботу суднових механізмів, забезпеченням єдності та необхідної точності вимірювань займається метрологічна група, яка була утворена шляхом об'єднання групи з ремонту вимірювальної техніки та групи метрології. 

У метрологічній групі працює п'ять чоловік: три інженера-метролога та два слюсаря, які пройшли відмінну професійну школу та мають великий досвід роботи. 

Керівник групи - провідний інженер Олександр Володимирович Селезень трудиться в УДП з 1971 року, після закінчення Одеського політехнічного інституту. За роки роботи на базі технічного обслуговування флоту він не тільки став висококваліфікованим фахівцем, але й відбувся як керівник. Посаду провідного інженера (керівника) метрологічної групи він займає з часу, як вона була створена. 

Інженер-метролог Ельвіра Ігорівна Луцька, яка в метрологічній службі працює з 2000 року, утвердилася як обізнаний спеціаліст,  відмінно веде технічну документацію. Інженер-метролог Наталія Григорівна Якимова працює в групі близько чотирьох років, проявила себе як грамотний інженер, добре володіє комп'ютерною технікою. 

Слюсар 5 розряду Нифонт Юхимович Дорошенко - найстаріший співробітник групи, працює з 1966 на БТОФ, а з 1969-го - в групі з ремонту вимірювальної техніки. Він, за твердженням колег, неперевершений фахівець з ремонту манометрів, вміє реанімувати будь-який прилад. Слюсар Віра Іванівна Фотеску прийшла на підприємство в 1971 році, має великий досвід в справі ремонту та повірки електроприладів. 

- Метрологи регулярно інспектують судна при прибутті в базовий порт і постановці на БТОФ, здійснюють перевірку діючих і резервних приладів на суднах, за необхідності відбирають забраковані, а далі - справа за слюсарями, - розповідає Олександр Володимирович. - Виявлена несправність усувається та відновлюється точна робота приладу. Кожен прилад маркується, на судна видається свідоцтво про повірку, і механіки та електромеханіки знають, коли настає термін нової перевірки. Раніше прилади повірялися рідше, але судна старіють, тому й повірки робимо частіше. 

До речі, метрологічна група перевіряє не тільки суднові вимірювальні засоби, але й вимірювальну техніку в підрозділах пароплавства. 

Всі засоби вимірювальної техніки повіряються фахівцями-метрологами за допомогою еталонів - зразкових приладів високого класу точності. Ця зразкова апаратура в свою чергу регулярно проходить атестацію в регіональних центрах стандартизації, метрології та сертифікації в Одесі, Києві та Харкові. 

- Треба також відзначити, - доповнює Олександр Володимирович, - що метрологічна група змогла підтвердити свою кваліфікацію та отримати право на здійснення відомчої повірки вимірювальних приладів на місці, з урахуванням того, що в пароплавстві є все необхідне обладнання та підготовані фахівці, які кожні п'ять років проходять перекваліфікацію. 

З усім робочими завданнями колектив групи справляється, забезпечуючи зразковий порядок і точну роботу всіх підзвітних вимірювальних приладів. 







Читайте также