понедельник, 27 апреля 2020 г.

ЧОМУ ПАРОПЛАВСТВО ДОВЕДЕНО «ДО РУЧКИ»?



Не секрет, що за багато років пароплавство систематично доводили «до ручки» справжні професіонали «з галузі». Результат – шалені збитки підприємства (більше 700 млн. грн.), накопичені станом на кінець 2019 р. 

До цього призвели і розкрадання, і недбальство, і зловживання повноваженнями, і банальна побутова корупція.

Наразі публікуємо одну з серій статей щодо виявлення подібних фактів нанесення збитків пароплавству в особливо великих розмірах та миттєвого реагування керівництва на такі протиправні дії.

Так, в 2019 році Міністерством інфраструктури України було ініційовано та проведено аудит діяльності УДП.

Відповідний аналіз фінансово-господарської діяльності ПрАТ "УДП" за період 2017 – 2019 років був проведений також новим керівництвом УДП.

За результатами перевірок та проведеного службового розслідування в УДП було виявлено, що попереднім керівництвом пароплавства був укладений договір про надання охоронних послуг зі сторонньою компанією на вкрай невигідних для УДП умовах, що спричинило багатомільйонні збитки.

Так, в 2018 році, з метою придбання послуг з виконання фізичної охорони об'єктів УДП, були оголошені торги на електронному майданчику ProZorro, в якому прийняли участь чотири компанії.

Зрозуміло, що такі торги проводяться з метою визначення компанії, яка б запропонувала найменшу вартість аналогічних послуг, що було б вигідним для УДП, і з якою в подальшому був би укладений договір.

Тим не менш, склалася дивна ситуація, коли одна з компаній запропонувала вартість охоронних послуг на суму 13 699 000,00 гривень за три роки, а колишнім керівництвом був самовільно укладений договір з компанією, яка запропонувала за аналогічні послуги 19 220 000,00 гривень.

Отже, в порушення законодавства, та, взагалі, здорового глузду, за результатами наради, попереднім керівництвом була обрана компанія, яка запропонувала найбільшу, а не найменшу вартість охоронних послуг. В результаті переможцем була визнана компанія з найбільшою ціновою пропозицією та укладений договір від імені УДП на вкрай невигідних умовах для пароплавства.

Завищена вартість склала суму більше ніж 5 мільйонів гривень і саме цю суму пароплавство переплатило приватній комерційній компанії з небездоганною діловою репутацією (компанія має податкові борги) за цим договором.

В зв’язку з спричиненням шкоди в особливо великих розмірах, УДП наприкінці 2019 року була подана заява до правоохоронних органів за трьома статтями Кримінального кодексу України, санкція за якими передбачає до 12 років позбавлення волі. За результатами розгляду заяви правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження, та наразі триває слідство.

Однак, зазначена компанія-прокладка продовжує намагатись стягувати фіктивну заборгованість (понад 2 млн. грн.), що була сфальсифікована попереднім керівництвом, в господарських судах України. 

Впевнені, що правоохоронні органи проведуть об’єктивне та всебічне розслідування, справа буде передана до суду, винні особи понесуть справедливе покарання, а спроби попередніх керівників та їх посіпак завдати збитки підприємству через подібні компанії-прокладки будуть вчасно зупинені.

Читайте также