пятница, 9 декабря 2022 г.

На Дунайській комісії обговорювалося питання фінансування транспортної інфраструктури у дунайському кластері

Любов Непоп, в якості Голови Дунайської Комісії, разом із керівником виконавчого органу ДК – Генеральним директором Секретаріату ДК Манфредом Зайтцем виступила в рамках відеоконференції щодо фінансування транспортної інфраструктури у дунайському кластері для підтримки торговельних потоків України та Республіки Молдова.

Захід був організований спільно Європейською Комісією та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) за участі Єврокомісара із питань транспорту А.Велян, Президента ЄБРР О.Рено-Бассо, Заступника Міністра інфраструктури України Ю.Васькова, Віце-прем’єр-міністра, Міністра транспорту та інфраструктури Румунії С.Гріндяну, Віце-прем’єр-міністра, Міністра інфраструктури та регіонального розвитку Республіки Молдова Румунії А.Спіну, Державного секретаря Міністерства інфраструктури Республіки Польща Р.Вебера, регіонального керівництва Світового банку, Європейського інвестиційного банку, керівників компаній DP World, TTS, АТ «Українська залізниця», ДП «Адміністрація морських портів України», «Нібулон», «Трансінвестсервіс», ISC Danube Logistics (port of Giurgiulesti).



"В рамках виступу повідомила учасників заходу про єдність держав-членів ДК, яку ми продемонстрували на 12-їй позачерговій сесії ДК 17 березня 2022 року у відповідь на повномасштабну військову агресію росії, яка порушує основоположні принципи Белградської Конвенції, - розказала Любов Непоп. - В приклад іншим міжнародним організаціям ми позбавили повноважень представників росії, відсторонили їх від участі у роботі Комісії, а також прийняли рішення щодо звільнення громадян росії з дипломатичної та адміністративно-технічних посад в Секретаріаті ДК.

З іншого боку поінформувала про те, що Секретаріат ДК уже активним чином долучився до взаємодії з Єврокомісією у напрямку підтримки заходів солідарності Європейського Союзу з Україною EU-Ukraine Solidarity Lanes у частині сприяння створенню можливостей для активізації річкових перевезень на Дунаї у форматі Danube Solidarity Lanes.

Закликала інвестувати у розвиток інфраструктури портів на Нижньому Дунаї, в першу чергу України, Республіки Молдова та України, а також у модернізацію дунайського флоту в умовах непередбачуваності дій агресора у контексті реалізації Чорноморської зернової ініціативи.
Дунай вкотре в історії набуває ключового значення як річка, що об’єднує держави і народи, і ми сьогодні зобов’язані зробити все можливе, щоб не дати ворогу вільного світу зруйнувати нашу єдність, цінності якої ми зобов’язані передати наступним поколінням.

Загалом Дунайська Комісія налаштована розширювати діалог з міжнародними фінансовими організаціями та судноплавною галуззю з метою ефективного впровадження нових технологій в практичне судноплавство, а також конструктивну співпрацю з Європейською Комісією та іншими річковими комісіями Європи".

Читайте также