четверг, 22 октября 2020 г.

За виняткову хоробрість на морі






Цього року найвищу нагороду IMO отримають моряки з двох країн - таке рішення було прийнято на 124-й сесії Ради Міжнародної організації, яка пройшла з 12 по 14 жовтня. 

Перші номінанти - Марсіо Сантус-Тейхейра та Фабіо Родрігес Альві де Абру з лоцманської служби Сан-Паулу (Бразилія), що запобігли великому розливу нафти на терміналі Almirante Barroso в порту Сан-Себастьян. 

Лоцманів підняли по тривозі 28 квітня 2019 року, коли при перевалці з борта на борт з одного танкера на інший в умовах ураганного вітру почали рватися троси, які утримували судна біля причалу. В результаті два танкери, з'єднані шлангами та швартовими канатами, почали дрейфувати. 

Незважаючи на погану видимість, сильний дощ і високі хвилі, лоцманам вдалося висадитися на борт суден - «Rio 2016» і «Milton Santos» - і відвести їх, все ще в одній зв'язці, на якірну стоянку. Паралельно лоцмани координували евакуацію потерпілого члена екіпажу - на жаль, врятувати його не вдалося. 

Спочатку на якір поставили один танкер і, коли вітер ущух, від нього від'єднали друге судно і відвели його на безпечну відстань. Вся операція тривала більше п'яти годин. 

Другу нагороду було вирішено вручити старшині другої статті Берегової охорони Філіппін Ральфу Офалла Бараджану за участь у порятунку всіх 62 осіб із тонучого пасажирського судна «Siargao Princess», на якому він перебував як пасажир. 

Вранці 7 листопада 2019 старшина Бараджан прокинувся від сильних ударів хвиль і криків пасажирів. Трюм заливало водою, судно втрачало остійність. Бараджан зв'язався з береговою охороною і повідомив про те, що відбувається, після чого організував підготовку до евакуації екіпажу та пасажирів, переконавши капітана віддати команду покинути судно. 

Бараджан особисто допоміг всім пасажирам стрибнути за борт і проконтролював, щоб всі залишили судно та ніхто не залишився на борту. Менше ніж 10 хвилин потому «Siargao Princess» затонула. Вже у воді, Бараджан пов'язав рятувальні жилети пасажирів і членів екіпажу, об'єднавши їх в кілька груп - так було безпечніше для них самих і легше працювати рятувальникам. 

Берегова охорона прибула на місце годину з гаком потому. Всі 62 особи, які перебували на борту, були врятовані. 

Зазвичай нагороди «За виняткову хоробрість на морі» вручають особисто в ході урочистої церемонії в лондонській штаб-квартирі IMO. Коли будуть вручати нагороду цього року, зі зрозумілих причин поки незрозуміло. Дату нової церемонії повинен призначити генсек IMO.

Seanews

Читайте также