четверг, 24 сентября 2020 г.

24 вересня - Всесвітній день моря






Історія свята 

Всесвітній день моря - одне з міжнародних свят в системі Організації Об'єднаних Націй. Цей день відзначається з 1978 року. До 1980 року він відзначався 17 березня, а потім було вирішено перенести його на один з днів останнього повного тижня вересня. 

Мета Всесвітнього дня моря - привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Найбільш важливі завдання - підвищення екологічної безпеки морських перевезень, запобігання забрудненню морського середовища, збереження біоресурсів і боротьба з браконьєрством. 

Тема 2020 року: «Стале судноплавство для сталої планети» 


Тема Дня цього року - «Стале судноплавство для сталої планети» надає можливість підвищити обізнаність про цілі в сфері сталого розвитку (ЦСР) і розповісти про діяльність Міжнародної морської організації (ІМО) щодо виконання поставлених завдань. В рамках заходів з нагоди Дня моря представники різних секторів економіки, включаючи судноплавство, проаналізують виконану роботу та заходи, які ще необхідно вжити для досягнення поставлених цілей. 

Основні відомості 

Близько 80% глобальної торгівлі здійснюється за допомогою морського транспорту. Це найбільш ефективний і рентабельний спосіб міжнародних перевезень товарів, що вносять вклад в розвиток і забезпечення добробуту. 

Безпечні та ефективні міжнародні вантажоперевезення - запорука майбутніх проектів в галузі «зеленої» економіки та сталого розвитку. 

Просування цих питань є пріоритетом в роботі ІМО. Енергоефективність, впровадження нових технологій та інновацій, навчання персоналу, забезпечення морської безпеки, управління судноплавством і розвиток інфраструктури - всі ці питання вимагають глобальної стандартизації. ІМО готова надати інституційну інфраструктуру для вирішення цих питань і просування «зеленого» та сталого судноплавства. 

Судноплавна галузь, спираючись на нормативно-правову базу ІМО, вже націлена на досягнення сталого майбутнього. ІМО виробила і буде продовжувати виробляти заходи щодо скорочення викидів парникових газів, зниження вмісту сірки в мазуті суден, впровадження Міжнародної конвенції з баластових вод, захист регіонів, розташованих за полярним колом, скорочення кількості морського сміття, підвищення ефективності судноплавства за допомогою електронного обміну інформацією, вирішення проблеми оцифровки та розширення участі жінок у сфері судноплавства.

Читайте также