вторник, 25 февраля 2020 г.

Водопілля 2020: прогнози



За даними Дунайської гідрометобсерваторії, осінь 2019 року в басейні Дунаю була маловодною, опадів спостерігалося не багато. Рівні води на всьому Дунаї були достатньо низькими, але в другій половині листопада сформувався осінній паводок. Максимальні рівні води здебільшого спостерігалися наприкінці місяця. 

Січень цього року був відносно теплим, середні рівні води у січні були здебільшого нижче середніх багаторічних значень: на закордонних ділянках Дунаю на 75-180 см, на українській ділянці Дунаю на 15-100 см. У січні рівневий режим на Дунаї був достатньо спокійним, здебільшого спостерігалося зниження рівнів води. На Верхньому Дунаї рівні поступово знижувалися, на середній та нижній ділянках річки зниження рівнів води було більш суттєвим, ніж на Верхньому Дунаї. 

Cтаном на 21 лютого переважною тенденцією змін рівнів води в басейні Дунаю є їх повільне зниження. При цьому сніговий покрив на більший частині басейну Дунаю відсутній та зберігається тільки у високогірських районах Верхнього Дунаю, що не є достатнім для формування високої хвилі водопілля. Багаторічні закономірності розвитку метеорологічних процесів в басейні Дунаю вказують на те, що в умовах близької до норми кількості опадів у весняні місяці слід очікувати формування хвилі водопілля близьке до середніх багаторічних значень. 

Очікується, що максимальні рівні води весняного водопілля на українській ділянці Дунаю в 2020 році будуть спостерігатися в першій половині травня. При цьому досягнення небезпечних позначок можливе лише на посту Вилкове у період сильних нагінних ветрів.

Читайте также