вторник, 5 февраля 2019 г.

Лікарняний почали оплачувати по-новому: що потрібно знати


В Україні з січня 2019 року лікарняні нараховуються за новою системою.


Про це повідомили у Фонді соцстрахування. За даними відомства, з 1 січня мінімальний розмір лікарняного підвищився до 100 грн в день (було близько 90 грн). 

Роботодавець зможе оплатити тільки перші п’ять днів лікарняного, а після виплати будуть перераховуватися з Фонду соцстрахування. Розмір допомоги буде прямо залежати від трудового стажу і середньої зарплати за останні 12 місяців. Так, сумарну зарплату за цей період ділять на кількість днів у році (з урахуванням державних свят). Отримана сума – вартість лікарняного.

Отримати лікарняний, що дорівнює середній зарплаті зможуть тільки ті, у кого є більше 8 років трудового стажу. Інші будуть отримувати лише частину зарплати. 

Для прикладу: У процентному співвідношенні розрахунок виглядає так: від 3 до 5 років – 60% середньої зарплати; від 5 до 8 років – 70%; від 8 років – 100%. 

До речі, з ростом мінімальної зарплати в 2019 році зріс і мінімальний розмір лікарняних. Так, якщо в 2018 році годину роботи оплачували з розрахунку 22,4 грн, то в 2019 сума становитиме 25 грн. 


Також у Фонді соцстрахування повідомили про терміни оплати листків непрацездатності


Згідно з ч. 2 ст. 32 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачується:

1) застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), - у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;

2) добровільно застрахованим особам - протягом десяти днів після призначення допомоги.

Згідно з ч. 4 ст. 32 Закону № 1105 призначене, але не одержане у зв'язку зі смертю застрахованої особи матеріальне забезпечення, виплачується членам сім'ї, які проживали разом з нею, або спадкоємцям.

Призначене, але не одержане застрахованою особою своєчасно матеріальне забезпечення, виплачується за минулий час у розмірі, встановленому на час настання страхового випадку.

Суми матеріального забезпечення, не одержані з вини органу, що призначає матеріальне забезпечення, виплачуються застрахованій особі за минулий час з дотриманням вимог законодавства про індексацію грошових доходів населення. 

Нагадаємо, 1 жовтня в Україні набули чинності зміни у порядку фінансування Фондом соцстрахування страхувальників (роботодавців) для надання ними застрахованим особам допомоги з тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, на поховання, а також деяких виплат потерпілим на виробництві. Зміни направлені на посилення соціального захисту працевлаштованих у частині пришвидшення термінів отримання ними матеріального забезпечення, а також оптимізацію та спрощення для роботодавців взаємодії з Фондом, мінімізацію перевірок і заміну санкцій на попередній контроль.

Також минулого року в МОЗ анонсували, що вже в 2019 році електронні лікарняні листи повністю замінять паперові. Це означає, що оформити і продовжити лікарняний можна буде без походу в поліклініку (в режимі онлайн). 

Читайте также