вторник, 29 июня 2021 г.

Міжнародний день Дунаю




Щорічно, 29 червня, під егідою Міжнародної комісії з захисту річки Дунай (ICPDR), країни Дунаю відзначають Міжнародний день Дунаю. Цей день відзначається підписанням Конвенції про співробітництво для захисту та сталого використання річки Дунай, яка була підписана 29 червня 1994 року в Софії, Болгарія.

Дунай має особливе значення для прибережних країн, як для судноплавства, виробництва гідроелектростанцій або рибництва, так і для водопостачання промисловості, сільського господарства та близько 80 мільйонів людей у регіоні. Він також є місцем проживання водної та наземної фауни.

Основна проблема Дунаю - його забруднення, тому метою міжнародного Дня Дунаю є привернення уваги до стану та проблем цієї "водної артерії". Для підвищення екологічної культури громадян у цей день вздовж всієї річки за звичай проходять форуми, дискусії, конкурси, музичні фестивалі, концерти і просто масові гуляння.

Девіз Дня Дунаю 2021 року - «Відкрий Дунай». Країни-члени Міжнародної комісії з захисту річки Дунай, як і минулого року, прийняли виклик, щоб зберегти дух Дня Дунаю протягом глобальної пандемії COVID-19. У зв'язку зі збереженням різних обмежень на проведення громадських зібрань по всьому басейну річки Дунай внаслідок пандемії, святкування Дня Дунаю у 2021 році частково проходить онлайн.

Україна долучається до відзначення Дня Дунаю з 2007 року, адже саме в Україні є чотири суббасейни - Тиси, Пруту, Сірету та Нижнього Дунаю.

На Закарпатті в кінці червня традиційно проходять екологічні акції з очищення річок. Цього року екоактивісти організували акцію з очищення річки Боржава від великої кількості сміття. Паралельно з цим святом відповідні заходи, зокрема прибирання, відбудуться і в інших суббасейнах Дунаю: Пруту, Сірету та Нижнього Дунаю.

У Ізмаїлі на набережній Луки Капікраяна 27 червня також відбулося свято, приурочене до Міжнародного Дня Дунаю - Міжрегіональний фестиваль національних культур «Бессарабський вінок--2021», що зібрав цього року понад 20 колективів та 300 учасників.

Читайте также